Ballonnen, waterdruppels en computers


Het begint al een beetje een traditie te worden. Vorig jaar tijdens de vrije kerstdagen was ik ook al in mijn studiootje bezig met een drietal onderwerpen: wierook, oliedruppels en dobbelstenen.
Dit jaar dus ook weer met drie nieuwe projecten: ballonnen, waterdruppels en computers. Weer drie heel verschillende onderwerpen. Maar alle drie weer met hun eigen uitdagingen en resultaat.
En wellicht ook interessant, welke foto's zijn het meest geschikt als stockfoto?

Ballonnen

Ik had al een tijdje een aantal kleine led-lichtjes op de plank liggen. Ik wilde daarom wel eens uittesten wat voor resultaat dat zou geven als ik die in een opgeblazen ballon zou stoppen.
Daarnaast heb ik ook 'gewone' ballonnenfoto' s gemaakt. Een leuk probeersel daarbij was om met Luminar de lucht te vervangen. Het resultaat kun je zien bij de eerste twee foto's. De eerste ballon is het origineel, bij de tweede heb er met Luminar een andere lucht achter gezet.

Waterdruppels

Eén van de onderwerpen die al heel lang op mijn verlanglijstje staat is druppelfotografie. Jaren geleden heb ik al eens een poging ondernomen. Toen echter ben ik niet verder gekomen dan één druppel met een 'simpele' waterpilaar.
Afgelopen maand heb ik een nieuwe poging ondernomen. Met een professionele druppelaar is het me nu daadwerkelijk gelukt het bekende parapluutje te fotograferen!

Computers

Bij mijn derde serie foto's is een van mijn oude computers de hoofdrolspeler. Deze stond al jaren op zolder te verstoffen, wachtend op het ritje naar het loket 'afgedankte elektrische apparaten'. Maar nu kreeg deze computer toch nog een nuttige taak als model in een van mijn projecten.
Ik had daarbij ook nog een bak water staan van mijn druppelproject. Dus ook eens wat foto's geprobeerd met een 'verzopen' computer. Wat de zin van dergelijke foto's is, geen idee!? Maar het is wel leuk om dit soort plaatjes eens te maken

Welke foto's zijn geschikt als stockfoto?

Op een website over stockfotografie moet je uiteraard altijd de vraag stellen welke waarde de getoonde foto's hebben voor stockfotografie.

Om met de ballonnen te beginnen, dat soort foto's doen het altijd goed als stockfoto. Er zijn er uiteraard al heel veel van, maar ze worden ook ontzettend vaak gebruikt. Ik heb deze serie dus zeker ook voor stockfoto's gemaakt.
In de compositie van de foto's zie je dat trouwens ook al terug. Op de eerste foto's heb ik ruimte gehouden voor tekst die een potentiële koper er bij zou kunnen zetten. Lees daarover maar eens het artikel Geef je stockfoto de ruimte.
En verder, het is dus ook mogelijk één foto meerdere keren te gebruiken. Een andere lucht er achter en je hebt meteen een geheel nieuwe compositie.

De druppelfoto's zijn eigenlijk het omgekeerde verhaal. Deze serie heeft me verreweg de meeste moeite en tijd gekost. Maar als stockfoto verwacht ik er niet zo veel van. Er zijn ook hiervan al veel foto's. Mijn foto's zijn daartussen zeker niet onderscheidend genoeg en de markt voor dit soort foto's is veel kleiner.
Ongetwijfeld zal ik wel eens een druppelfoto verkopen, maar de kosten en tijd van dit project haal ik er nooit uit. Maar het was gewoon leuk om te doen! Fotograferen is nog altijd mijn hobby en niet mijn werk!

De computerfoto's ten slotte zijn een rare eend in de bijt. Ook daar bied ik er een aantal van aan als stockfoto. Maar meteen geen idee hoe die het gaan doen!? Het kan helemaal niks worden, dus nooit een enkele verkoop, maar het zou ook zomaar ineens kunnen dat er een onverwachte topseller tussen zit !? De foto's zijn er in ieder geval uniek genoeg voor.

Afwachten dus maar. En dat is weer een van de leuke dingen van stockfotografie: altijd weer spannend en verrassend!

​Meer artikelen over dit onderwerp
​​Blog - Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto's
Blog - Wierook, oliedruppels en dobbelstenen
Blog - Geef je stockfoto de ruimte
Blog - Onverwachte topseller
Artikelen uit dezelfde categorie  - Fotogalerij
Artikelen met dezelfde tags: Studio, Apparatuur, Luminar
Tien tips om meer foto's te verkopen
Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s
 

Reacties 7

Tromp Willem van Urk op vrijdag 14 februari 2020 22:05

Op Photofacts heb ik nu ook een artikel geschreven over hoe je dat precies doet: High Speed waterdruppels fotograferen

Op Photofacts heb ik nu ook een artikel geschreven over hoe je dat precies doet: [url=https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tutorials/high-speed-waterdruppels-fotograferen.asp]High Speed waterdruppels fotograferen[/url]
Gast - Ed op woensdag 19 februari 2020 13:53

Dag Tromp Willem. Op Photofacts je artikel gelezen en je creaties gezien. Prachtig hoor en leuk te doen lijkt me. Overigens heb je meerdere leuke projecten zag ik hier . Dat geeft de fotograferende-mens weer inspiratie!
groet,
Ed.

Dag Tromp Willem. Op Photofacts je artikel gelezen en je creaties gezien. Prachtig hoor en leuk te doen lijkt me. Overigens heb je meerdere leuke projecten zag ik hier :). Dat geeft de fotograferende-mens weer inspiratie! groet, Ed.
Tromp Willem van Urk op woensdag 19 februari 2020 17:59

Dank je Ed. Het geeft mijzelf ook zeker inspiratie. Ik heb alweer een paar nieuwe projecten in het hoofd :-)

Dank je Ed. Het geeft mijzelf ook zeker inspiratie. Ik heb alweer een paar nieuwe projecten in het hoofd :-)
Gast - hans op zondag 09 februari 2020 10:38

creatief bezig Tromp-Willem
Voordeel is dat je het lekker thuis kunt doen. Buiten valt toch niets interessants te fotograferen met een dergelijke winter.

creatief bezig Tromp-Willem :D Voordeel is dat je het lekker thuis kunt doen. Buiten valt toch niets interessants te fotograferen met een dergelijke winter.
Gast - Maurice de vries op zaterdag 08 februari 2020 18:45

Wel weer leuke inspiratie elektronica onderdelen fotograveren en die druppels heb je wel mooi gemaakt zal wel veel tijd in gaan zitten. ik zelf heb een sinds vorig jaar mei een drone waar je mooie foto,s mee maken kan en die ook goedgekeurd worden voor stockfotografie.ik heb nu net een poosje terug een andere drone aangeschaft namelijk een DJI mavic pro 2

Groetjes van Maurice de vries uit Grootebroek.

Wel weer leuke inspiratie elektronica onderdelen fotograveren en die druppels heb je wel mooi gemaakt zal wel veel tijd in gaan zitten. ik zelf heb een sinds vorig jaar mei een drone waar je mooie foto,s mee maken kan en die ook goedgekeurd worden voor stockfotografie.ik heb nu net een poosje terug een andere drone aangeschaft namelijk een DJI mavic pro 2 Groetjes van Maurice de vries uit Grootebroek.
Gast - hans op zondag 09 februari 2020 10:35

die mavic pro 2 staat ook nog op mijn verlanglijstje. Mooi ding. Heb je een link naar (stock)foto's die ermee gemaakt zijn?

die mavic pro 2 staat ook nog op mijn verlanglijstje. Mooi ding. Heb je een link naar (stock)foto's die ermee gemaakt zijn?
Tromp Willem van Urk op zaterdag 08 februari 2020 21:45

Dag Maurice. Leuk om weer eens van je te horen. Hoe gaat het met jouw stockfotografie? En doen die dronefoto's het nog een beetje?

Dag Maurice. Leuk om weer eens van je te horen. Hoe gaat het met jouw stockfotografie? En doen die dronefoto's het nog een beetje?
Gast
donderdag 24 september 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://kruwt.nl/

Zoeken op kaart

Overzicht Galerijen

Toon kaart

Laatste reacties

Wat is stockfotografie
10 augustus 2020
Hallo Henk, Elk stockbureau gaat daar anders mee om. Misschien kun je me in een persoonlijk mailtje aangeven om welke st...
Wat is stockfotografie
09 augustus 2020
Goedemiddagik ben een paar weken nu bezig met uploaden van beelden, (nog geen verkopen helaas volgens mij, maar wel leuk...
Canon 5D Mark III met objectieven te koop
31 juli 2020
Ja daar heb ik ook aan zitten denken. Alleen, die RF 24-70 heeft stabilisatie en is helemaal gebouwd op de R serie. Dat ...
Canon 5D Mark III met objectieven te koop
31 juli 2020
Je kunt die lenzen ook met een adapter op je R camera gebruiken. Heb je een goede reden om dat niet te doen? Overweeg ze...
Wat is stockfotografie
05 juli 2020
Dag Henk, Bedankt voor je reactie. Voor je nickname (de naam die bij je stockfoto's komt te staan) maakt het niet zoveel...

Bekijk foto's

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !