Geld verdienen met je foto's
Wat is stockfotografie. Hoe kan ik mijn foto's verkopen?
Stockbureaus
Welke stockbureaus zijn er. Kenmerken per bureau. Hoe meld ik me aan?
Foto galerij
Bekijk mijn foto's. Welke zijn de meest succesvolle stockfoto's?
Foto's verkopen
Hoe verkoop ik mijn foto's? Waar en hoe te starten?
Foto's kopen?
Zelf foto's kopen? En waarom zou ik dat doen?
Veel gestelde vragen
Alles wat u wilde weten over stockfotografie maar nooit wist te vragen...!?
Archief
Kennisdatabase van deze site. Alle blogs en artikelen vindbaar vanaf één plaats.
Gebruik en techniek
Gebruik en techniek van deze website. Hoe de werkbalk te gebruiken en hoe is deze site gebouwd.

Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!

Stockfoto's verkopen is een kwestie van doorzetten en een lange adem. Het kost eerst de nodige energie en de verkopen komen soms maar langzaam op gang. Gaandeweg komt de vaart er dan echter steeds meer in en nemen de verdiensten toe. Een traject waar elke beginnende stockfotograaf doorheen moet.
Als je net begint met stockfotografie heb je wel een aantal extra kansen om sneller op stoom te komen. Het is jammer als je die dan laat liggen. Vooral dan ook geldt … doorzetten met uploaden.

Opbouwen portfolio

Alleen met doorzetten bereik je de top. Deze foto heb ik genomen tijdens een fietstocht door de Ardennen.
Als (startende) stockfotograaf is het van belang een portfolio op te bouwen en daar, vooral ook in het begin, regelmatig aan te blijven werken. Vooral bij Shutterstock is het regelmatig aanbieden van foto's van belang. Onlangs heeft Shutterstock zijn zoekalgoritme aangepast waardoor nieuwe foto's extra vaak worden verkocht. Bij elke nieuwe upload van mijzelf (ik doe er meestal zo'n 20 per keer) worden meteen de week daarna er daarvan al wel een aantal verkocht.

Als nieuwe fotograaf heb je bij Shutterstock nog een extra voordeeltje. De foto's van nieuwkomers worden sowieso al een tijdje hoger in de ranking gezet. Dit om je verkopen als startende stockfotograaf een beetje op gang te helpen. Maak dus gebruik van deze mogelijkheden om je verkopen op gang te krijgen!

Ook aanmelden veel makkelijker

Het aanmelden bij een stockbureau wordt steeds makkelijk. Moest je vroeger bijvoorbeeld bij Shutterstock een strenge keuring door, tegenwoordig is dat veel eenvoudiger. Met slechts één goede foto ben je tegenwoordig al geaccepteerd bij Shutterstock.
Ook bij de andere bureaus wordt het steeds makkelijker geaccepteerd te worden. Meer informatie daarover vind je bij de beschrijving van alle stockbureaus.

Vooral in het begin moet je doorzetten

Stockfoto's heb je overal om je heen. Een foto afgelopen najaar in het bos gemaakt.
Regelmatig zie je fotografen die zich wel hebben aangemeld maar waarbij het portfolio leeg blijft. Geen enkele foto aangeboden dus. Het kan dus zijn dat de fotograaf na aanmelding niet door de keuring is gekomen. Maar bij de eis van slechts één goede foto uit 10 stuks ligt dat niet voor de hand. Wat vaker zal voorkomen is dat de fotograaf er na aanmelding nog niet aan toe is gekomen foto's aan te bieden. Ook zie je soms slechts enkele foto's in het portfolio verschijnen en daarna niet meer. Dat is dan de fotograaf die blijkbaar wel door de keuring is gekomen, maar daarna nooit meer iets aan zijn portfolio heeft gedaan.

Beide gevallen zijn jammer. Je doet jezelf dan te kort! Alhoewel de echte gouden bergen wellicht voorbij zijn kan stockfotografie je nog steeds een mooie bijverdienste opleveren. Maar dan moet je er wel wat voor doen!
Ik heb wel eerder sommetjes gemaakt over mijn eigen verdiensten per foto. Daarbij kom ik op gemiddeld 20 á 25 cent per foto per maand. Dat is dan wel bij meerdere bureaus!
Laat je het dus bij maar een paar foto's, dan mag je ervan uitgaan dat het niet snel een vetpot wordt. Maar bij het groeien van je portfolio mag je er ook van uitgaan dat je inkomen ongeveer evenredig meegroeit. En lukt het je om een tijdje door te zetten, dan heb je op een gegeven moment toch zomaar 'ineens' dat mooie nieuwe objectief bij elkaar gespaard. En dan wordt het pas echt leuk. Ik kan er over meepraten :).

Kortom, beginnen met stockfotografie = doorzetten, vooral ook met uploaden!

G7 Top in Taormina
Fotoshoot voor maken stockfoto's
 

Reacties 11

Gast - hans op zondag 11 juni 2017 17:17

zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen:

https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/32-33

die met die paraplus. Echter....wat staat er in de kantlijn? Fotografie Hans Zeegers

het ze direct een mailtje gestuurd voor opheldering.

zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen: https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/32-33 die met die paraplus. Echter....wat staat er in de kantlijn? Fotografie Hans Zeegers :o het ze direct een mailtje gestuurd voor opheldering.
Gast - Kim op woensdag 12 april 2017 08:06

Ik ben sinds kort begonnen met het aanbieden van foto's op stocksites. Momenteel ben ik actief op fotolia en shutterstock. Op mijn eerste verkoop is het nog wachten, maar ik beleef er veel plezier aan. Deze site heeft mij veel bij geleerd en de adviezen van Willem zijn top! Hopelijk verkoop ik binnenkort mijn eerste foto's. Mijn portfolio wordt gestaag uitgebreid met oudere vakantie foto's.

Ik ben sinds kort begonnen met het aanbieden van foto's op stocksites. Momenteel ben ik actief op fotolia en shutterstock. Op mijn eerste verkoop is het nog wachten, maar ik beleef er veel plezier aan. Deze site heeft mij veel bij geleerd en de adviezen van Willem zijn top! Hopelijk verkoop ik binnenkort mijn eerste foto's. Mijn portfolio wordt gestaag uitgebreid met oudere vakantie foto's.
Gast - hans op maandag 13 maart 2017 15:33

Leuk, via NBB verkocht?

Leuk, via NBB verkocht?
Tromp Willem van Urk op maandag 13 maart 2017 21:23

Nee, op de NBB heb ik geen foto's uit de Ardennen.
Ik denk gewoon Shutterstock. Daar is hij al een paar keer de deur uitgegaan.

Nee, op de NBB heb ik geen foto's uit de Ardennen. Ik denk gewoon Shutterstock. Daar is hij al een paar keer de deur uitgegaan.
Tromp Willem van Urk op zondag 12 maart 2017 20:40

Grappig, maar de foto van de klimmende dame staat nu toevallig ook in de ANWB kampioen. Het maart nummer van 2017 op pagina 57

Grappig, maar de foto van de klimmende dame staat nu toevallig ook in de ANWB kampioen. Het maart nummer van 2017 op pagina 57 :)
Gast - hans op maandag 05 juni 2017 11:58

heb je eigenlijk wel gechecked of jouw naam of die van het verkopende stockburo wordt vermeld Tromp Willem? Bij de ANWB verwacht ik eigenlijk niet dat ze ongeoorloofd een foto zullen plaatsen, maar er zijn er genoeg die het wel doen.
Zojuist een foto bij toeval van mij ontdekt: http://www.treinreiziger.nl/hema-treinkaartje-zomer-2017/
Die trein op de rode ijsselbrug. Geen bronvermelding, dus ik heb een emailtje gestuurd voor opheldering.

heb je eigenlijk wel gechecked of jouw naam of die van het verkopende stockburo wordt vermeld Tromp Willem? Bij de ANWB verwacht ik eigenlijk niet dat ze ongeoorloofd een foto zullen plaatsen, maar er zijn er genoeg die het wel doen. Zojuist een foto bij toeval van mij ontdekt: http://www.treinreiziger.nl/hema-treinkaartje-zomer-2017/ Die trein op de rode ijsselbrug. Geen bronvermelding, dus ik heb een emailtje gestuurd voor opheldering.
Tromp Willem van Urk op dinsdag 06 juni 2017 12:45

Hallo Hans,
De ANWB vermeldt netjes dat ze beeldmateriaal van Shutterstock gebruik. Ik wordt dan wel niet persoonlijk genoemd, maar dat is volgens mij ook niet verplicht.
groeten, TW

Hallo Hans, De ANWB vermeldt netjes dat ze beeldmateriaal van Shutterstock gebruik. Ik wordt dan wel niet persoonlijk genoemd, maar dat is volgens mij ook niet verplicht. groeten, TW
Gast - hans op dinsdag 06 juni 2017 14:03

Hallo Tromp Willem,
Wat ik van het antwoord van de koper van mijn foto heb begrepen (ook via ss) is dat bij een redactionele foto altijd de bron vermeld moet worden. Bij een algemene licentie is dat niet nodig.
Maar of dat nu bij de foto zelf moet staan of ergens anders in een bijlage of zo dat weet ik ook niet.
Bij mijn foto is het iig gecorrigeerd.

Gr, hans

Hallo Tromp Willem, Wat ik van het antwoord van de koper van mijn foto heb begrepen (ook via ss) is dat bij een redactionele foto altijd de bron vermeld moet worden. Bij een algemene licentie is dat niet nodig. Maar of dat nu bij de foto zelf moet staan of ergens anders in een bijlage of zo dat weet ik ook niet. Bij mijn foto is het iig gecorrigeerd. Gr, hans
Tromp Willem van Urk op dinsdag 06 juni 2017 14:13

Nadenkertje! Ik weet dus niet of er verschil zit in een redactionele foto en een gewone commerciële foto. Goede tip! Moet ik eens nazoeken ...

Nadenkertje! Ik weet dus niet of er verschil zit in een redactionele foto en een gewone commerciële foto. Goede tip! Moet ik eens nazoeken ...
Gast - hans op zondag 26 februari 2017 15:36

Helemaal mee eens Tromp Willem, het is iets van de lange adem.
Maar dat betekent dus wel dat je plezier in het fotograferen moet hebben. Anders houd je het sowieso niet vol.
Maarrrrr..... met het toenemen van de verdiensten wordt het wel steeds leuker

Helemaal mee eens Tromp Willem, het is iets van de lange adem. Maar dat betekent dus wel dat je plezier in het fotograferen moet hebben. Anders houd je het sowieso niet vol. Maarrrrr..... met het toenemen van de verdiensten wordt het wel steeds leuker :)
Tromp Willem van Urk op zondag 26 februari 2017 20:58

Ben ik ook helemaal met je eens Hans!
Als je er geen plezier aan beleefd, dan moet je er niet eens aan beginnen. Stocken kost ook gewoon veel tijd en dan wordt het een slecht betaalde baan in plaats van een leuk betaalde hobby .

Ben ik ook helemaal met je eens Hans! Als je er geen plezier aan beleefd, dan moet je er niet eens aan beginnen. Stocken kost ook gewoon veel tijd en dan wordt het een slecht betaalde baan in plaats van een leuk betaalde hobby :).
Gast
zondag 21 januari 2018

Captcha afbeelding

Nieuwsbrief ontvangen over stockfotografie en Kruwt.nl?

Snelmenu - overzicht alle pagina's

Wanneer moet ik welke informatie lezen. En waar kan ik die vinden?
Alles wat u wilde weten over stockfotografie maar nooit wist te vragen ...!?
Gebruik en techniek van deze website. Hoe de werkbalk te gebruiken en hoe is deze site gebouwd.
Hoe werkt dat om je foto's te verkopen. En waar zou ik moeten beginnen?
Een overzicht van mijn foto's. Heel veel daarvan zijn ook als stockfoto te verkopen.
Verwijzingen naar websites over stockfotografie.
Verkoop je foto's en verdien geld.
Kennisdatabase van deze site. Alle blogs, artikelen en vaste pagina's vindbaar vanaf één plaats.
Handige bestanden om te downloaden!
Waarom zou ik zelf foto's kopen? Ontdek de voordelen.
Iets over mijzelf en mijn passie voor fotograferen.
Geef een algemene reactie op deze website.
Welke stockbureaus zijn er. En wat zijn hun specifieke kenmerken?
Waarom heb ik deze site gemaakt. En wat is er wel en niet over stockfotografie te vinden.
Stuur me een persoonlijk bericht.