Een beetje planning en een beetje geluk

Je ziet wel eens van die foto's die eigenlijk helemaal perfect zijn. Juiste plaats, tijd, jaargetijde, weer et cetera. Alles klopt! Meestal zijn dat geen toevalstreffers. Je kan zien dat er door de fotograaf aandacht en tijd aan is besteed. Vooraf nadenken over de locatie en de beste tijd. Dan ernaartoe en wachten op dat ene moment. En dan KLIK, en de plaat is gemaakt.
Als stockfotograaf heb je meestal geen tijd om heel lang over één foto te doen. Voor de perfecte plaat moet het soms een beetje meezitten.

Wishlist met fotolocaties

In de loop der jaren heb ik een hele lijst opgebouwd met fotolocaties waar ik ooit nog eens een foto zou willen maken. En dan uiteraard onder de ideale omstandigheden. Maar de meeste foto's van die lijst zullen wel nooit gemaakt worden. Je moet maar net een keer ter plekke zijn en dan is er altijd wel iets wat niet klopt. Maar soms heb je een kansje. Dat moet je dan pakken en maar hopen dat alles een beetje meezit ..!

Skyline Den Haag met de rijkskantoren gefotografeerd vanaf het Malieveld
Een van de foto's van mijn lijstje is (was) de skyline van Den Haag. En dan bedoel ik die van de rijkskantoren naast het Centraal Station, genomen vanaf het Malieveld. Ik kom daar voor mijn werk wel eens langs. En al heel lang heb ik de gedachte daar nog eens een foto van te maken.
Dit voorjaar had ik weer een kansje. Een vergadering een stukje verderop aan het eind van de middag. Dan staat de zon ook goed en de weersvoorspelling leek ook gunstig. Dus 'op goed geluk' deze keer het fototoestel mee. Aan het eind van de middag lopend terug naar het station en de foto gemaakt.

Als alles klopt ...!

Hierboven het resultaat. De foto kan vast nog wel beter, maar ik ben er best tevreden mee. En was het nu kunde, planning of geluk? Eigenlijk een beetje van alles wat:
  • De locatie: die had ik al een keer uitgezocht dus dat was echt wel een beetje planning.
  • Het weer: het was voorjaar en de weersvoorspelling was aardig. Een beetje planning dus. Maar dat het echt zo mooi zonnig was is ook een beetje geluk hebben.
  • De tijd: ik wist dat pas aan het eind van de dag de zon aan deze kant op de gebouwen zou staan. Zo niet dan komen ze veel grauwer op de foto. Een beetje planning dus. Maar de zon moest op dat moment ook maar net schijnen. Dus ook wel even geluk hebben.
  • De bomen: Vooraf niet over nagedacht. Maar feit is dat de bomen, half in het blad, al een beetje groen zijn.  Maar tegelijk zijn de lijnen van de wolkenkrabbers er doorheen ook nog zichtbaar. Nee, dat had ik echt niet zo bedacht. Een beetje geluk dus.
  • En ten slotte het Malieveld: Vaak zijn daar allerlei evenementen aan de gang. Het veld staat dan vol met tenten en andere zaken. En als die er niet zijn dan zie je aan de bruine plekken wel dat ze er geweest zijn. Maar in dit geval niets daarvan. Een mooie groene grasvlakte die mooi meekleurt op de foto. Ook een beetje geluk dus!

Al met al best tevreden. Een mooie foto (vind ik zelf) gemaakt dus met een beetje planning en een beetje geluk.

Bijvangst

Als je als fotograaf met een fototoestel op pad bent laat je het natuurlijk niet bij één foto. Bijgaand een paar foto's die ik als 'bijvangst' heb gemaakt in dezelfde Haagse wandeling heen en terug van het station naar mijn werk.

Locatie (Map)

Nederland
Velomobiel
 

Reacties 1

Gast - hans op zaterdag, 18 juni 2016 10:55

Dit is eigenlijk ook wel een beetje een favoriete plek van mij (ook een van de vele). Ben vaak ik den haag wezen fotograferen en ook in de buurt van deze torenflats. Wil eigenlijk een keer een mooie avondopname maken, maar ben eigenlijk nooit 's avonds in den haag

Dit is eigenlijk ook wel een beetje een favoriete plek van mij (ook een van de vele). Ben vaak ik den haag wezen fotograferen en ook in de buurt van deze torenflats. Wil eigenlijk een keer een mooie avondopname maken, maar ben eigenlijk nooit 's avonds in den haag ;)
dinsdag, 23 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!