Er gaat veel veranderen

Ik ben de laatste tijd weinig actief geweest met stockfotografie. Ik heb ook weinig aan mijn website gedaan. Maar dat gaat de komende tijd veranderen. Ik heb met ingang van dit najaar wat meer tijd om zaken op te pakken en hier en daar eens flink op te schudden. Dat moet ook wel, want ook de stockfotografie-wereld is flink in beweging.

Pensionada

Als eerste maar mijn eigen persoonlijke grote verandering. Per 1 augustus van dit jaar ben ik met vervroegd pensioen gegaan. Samen met mijn vrouw hebben we besloten een punt te zetten achter onze (betaalde) werkzaamheden.
Deze verandering heeft dus al plaats gevonden. Tot dusver bevalt dat bijzonder goed!

Er is nu meer tijd over om andere dingen op te pakken. Naast samen nieuwe dingen doen is er meer tijd voor de (klein)kinderen en ook voor ons huis ligt nog een aantal klussen te wachten.
Ook voor de hobby's is nu meer tijd. Dat is schaken, maar vooral ook de (stock)fotografie!

De combinatie van twee hobby's: Schaken en Fotograferen.

Stockfotografie

De stockfotografie verandert momenteel snel. Er verdwijnen 'oude' bureaus en nieuwe zijn in opkomst. Sommige markten zijn verzadigd en andere beginnen zich te ontwikkelen.
Een van de redenen hiervoor is ongetwijfeld de opkomst van AI en het gebruik daarvan in de fotografie.

Artificial Intelligence (AI)

Foto's gedeeltelijk (of geheel) gemaakt met AI zijn in opkomst. Ook, of misschien wel vooral in de stockfotografie, liggen daarvoor veel mogelijkheden. Voor de stockfotografie is dat deels een bedreiging, maar er liggen ook nieuwe kansen. 

Voor bepaalde typen stockfoto's zal ongetwijfeld minder vraag ontstaan. Maar er zijn ook nieuwe mogelijkheden om met AI zelf content te gaan genereren.
Het wordt dus een interessante tijd om met stockfotografie op de goede manier op AI te anticiperen.
Wat wordt er minder en wat gaat het opleveren. Nog interessanter wordt het om ook zelf gebruik te gaan maken van AI.
En of voor de stockfotograaf de eindbalans dan lager of hoger gaat uitvallen, de tijd zal het leren!

Mijn stockfotografie tot nu toe

Ik heb de laatste tijd weinig aan stockfotografie gedaan. Weinig nieuwe foto's geüpload. Toch zijn mijn inkomsten de laatste jaren redelijk op peil gebleven. Maar gezien de komende ontwikkelingen kan het geen kwaad om wat nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

Mijn verdiensten stockfotografie t/m het derde kwartaal 2023.

Het voornemen is om begin volgend jaar weer een grote update te geven over wat er met stockfotografie is te verdienen. Ook de specifieke ontwikkelingen per stockbureau wil ik dan aan bod laten komen.

Timelapse

Ik ben het afgelopen jaar voor het eerst met timelapse-fotografie aan de slag geweest. Een tweetal voorbeelden kun je zien in La Palma op herhaling. Er zitten bij mij nu meerdere timelapsen in de pijplijn. Ook heb ik nog heel wat ideeën om er meer te maken.
Ik ga deze timelapsen ook als zogenaamde footage aanbieden op een aantal stockbureaus. Dus breder aan de slag dan alleen de 'gewone' foto.
Zoals altijd levert dat voor mij weer het nodige plezier op en wie weet gaat dat nog wat (extra) inkomsten opleveren.

Website

Binnenkort gaat mijn website in groot onderhoud. Vormgeving en inhoud ga ik flink aanpakken. Het idee daarvoor heb ik al. Nu alleen nog de uitvoering.
Daar zal ik wel even mee bezig zijn. Binnenkort gaat deze website dan ook een paar weken uit de lucht.
Wellicht even vervelend, maar daarna zal ik in een nieuwe opmaak vaker dan nu nieuwe artikelen en blogs publiceren. Meer aandacht voor gewoon fotograferen, stockfotografie en uiteraard ook AI.
Ook ben ik van plan een 'winkeltje' op te zetten. Maar dat zie je dan vanzelf wel!

Deze stand is bekend. Over een paar zetten kan er iets totaal nieuws op het bord staan!

Veel gaat veranderen, maar je weet nooit wat het wordt!?

Ik mag graag schaken. Dat begint in een bekende stand. Je kan een klein stukje vooruit denken, daarna is elke partij weer compleet anders. Maar het blijft altijd leuk en interessant!
Dat geldt bij mij ook voor de (stock)fotografie: een heel rijtje veranderingen wat er aankomt. Sommige zijn te voorzien. Er zullen er vast nog wel meer komen. Ik laat me er graag door verrassen!

 

Reacties

Nog geen reacties
zondag, 26 mei 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!