Jaaroverzicht stockfotografie 2023

Jaaroverzicht inkomsten stockfotografie

Een nieuw jaar, dus ook een nieuw overzicht met mijn jaarlijkse stock-verdiensten.
Om maar meteen het belangrijkste te vermelden. Mijn inkomsten zijn het laatste jaar op peil gebleven. Dat dus ondanks alle ophef over teruglopende stock-inkomsten en de (nadelige!?) invloed van AI daarop.
Ik heb verder het afgelopen jaar zelf nauwelijks nieuwe foto's aangeboden. Reden te meer om dik tevreden te zijn met mijn stabiel gebleven inkomsten!

Analyse cijfers 2023

Uit het hierboven gegeven overzicht zijn eigenlijk twee hoofdconclusies te trekken

  1. Mijn verdiensten zijn op peil gebleven. Na het piekjaar 2015 en de daling daarna was de algemene verwachting dat die daling wel zou doorzetten. Dat is bij mij dus niet gebeurd. De laatste jaren zijn stabiel, en dat dus ook nog terwijl  ik zelf veel minder actief was met het aanbieden van nieuwe foto's!
    Het aanbieden van stockfoto's is éénmalig een flinke klus. Maar aangeboden foto's blijven daarna wel voor 'altijd' inkomsten genereren. Daar heb ik nu het voordeel van!
  2. Was voorheen Shutterstock het belangrijkste stockbureau. Die plaats is met vlag en wimpel overgenomen door Adobe Stock. Een taart-grafiek met het vergelijk van 2015 en 2023 maakt dat nog duidelijker dan het al getoonde staafdiagram:

* In 2015 heette Adobe Stock nog Fotolia!

Artificial intelligence (AI)

De gevreesde impact van AI op de omzet van stockfotografie zie ikzelf vooralsnog niet terug. Ik heb zelfs een paar foto's van kerstballen - waarvan je zou denken dat die het eerste slachtoffer zouden worden van een mooie AI foto - die juist het laatste jaar beter dan ooit hebben verkocht.
Ook heb ik van Adobe Stock, en ook Shutterstock, al een paar keer een mooie extra bijdrage gehad voor 'AI-gebruik' van mijn foto's.

Maar wat niet is kan nog komen. Vooralsnog ga ik 'gewoon' door. Ik wil me overigens wel wat meer in AI verdiepen. Hoe gaat elk stockbureau daar mee om? Wat betekent dat voor de fotografen en wat is er mogelijk om zelf AI-content aan te bieden?
Dat er een verschuiving in 'soort' foto's gaat optreden is in ieder geval wel iets waar je als stockfotograaf rekening mee zal moeten houden.

Te zijner tijd zal ik mijn ervaring hier delen!

Plannen voor 2024

Voornemens zijn altijd vrijblijvend maar in grote lijnen zijn dit mijn (fotografie)plannen voor het komende jaar:
  • Doorgaan met stockfotografie, maar wel op een lager pitje dan ik in het verleden gedaan heb.
  • Ik wil meer met video en timelapse-fotografie gaan doen. Daar heb ik al een aantal keren mee gespeeld en dat was erg leuk. Ik ga daar zeker mee door.
    En wie weet kan ik dat ook nog wel eens gebruiken als stock-footage.
  • Me meer verdiepen in AI. Mijn ervaringen daarover zal ik delen op deze website.
  • En verder, geen idee wat er op mijn weg komt. Maar die zal zeker anders zijn dan de hier genoemde voornemens :-).
Meer artikelen over dit onderwerp
Meer artikelen uit dezelfde categorie: Verdiensten
 

Reacties 7

Gast - Marika op maandag, 11 maart 2024 19:48

Ten eerste: mijn complimenten voor uw uitgebreide site, heel informatief en leerzaam. Nog even een vraag, levert u overal dezelfde foto's aan, of zitten er verschillen in wat u waar aan levert?

Ten eerste: mijn complimenten voor uw uitgebreide site, heel informatief en leerzaam. Nog even een vraag, levert u overal dezelfde foto's aan, of zitten er verschillen in wat u waar aan levert?
Tromp Willem van Urk op maandag, 11 maart 2024 21:38

Dank je wel Marika,
Ja, ik lever bij alle bureaus dezelfde foto's in. Zie ook Mag ik dezelfde foto bij meer stockbureaus tegelijk aanbieden?
groet, Tromp Willem

Dank je wel Marika, Ja, ik lever bij alle bureaus dezelfde foto's in. Zie ook [url=https://www.kruwt.nl/stockfotografie/kennismaking/veel-gestelde-vragen/mag-ik-dezelfde-foto-op-meer-stockbureaus-tegelijk-aanbieden]Mag ik dezelfde foto bij meer stockbureaus tegelijk aanbieden?[/url] groet, Tromp Willem
Gast - Jolanda op donderdag, 07 maart 2024 08:04

Hoihoi,
Even een vraagje voor mijn beeldvorming: Over hoeveel foto's heb je het dan in dit overzicht? Hoeveel foto's biedt je in totaal overal aan?
Groetjes

Hoihoi, Even een vraagje voor mijn beeldvorming: Over hoeveel foto's heb je het dan in dit overzicht? Hoeveel foto's biedt je in totaal overal aan? Groetjes
Tromp Willem van Urk op donderdag, 07 maart 2024 09:50

Goede vraag Jolanda,
Ik denk gemiddeld zo'n 7 á 8000 per bureau. Adobe Stock iets minder omdat die geen editoral foto's accepteert.
Ik heb er zelf behoorlijk lang over gedaan om dat portfolio op te bouwen, maar er zijn ook stockfotografen die het presteren om dat aantal in één jaar te halen .
Het is maar net hoeveel tijd je er in wilt stoppen en hoeveel tijd je per foto wilt gebruiken voor bewerking en (goede!) trefwoorden.
groet, Tromp Willem

Goede vraag Jolanda, Ik denk gemiddeld zo'n 7 á 8000 per bureau. Adobe Stock iets minder omdat die geen editoral foto's accepteert. Ik heb er zelf behoorlijk lang over gedaan om dat portfolio op te bouwen, maar er zijn ook stockfotografen die het presteren om dat aantal in één jaar te halen :o. Het is maar net hoeveel tijd je er in wilt stoppen en hoeveel tijd je per foto wilt gebruiken voor bewerking en (goede!) trefwoorden. groet, Tromp Willem
Gast - Jolanda op zaterdag, 09 maart 2024 15:44

Dank voor de snelle reactie! Om er zoveel tijd aan te besteden moeten er inderdaad iets meer uren in een dag komen Maar duidelijke, verhelderende blog, dankjewel!

Dank voor de snelle reactie! Om er zoveel tijd aan te besteden moeten er inderdaad iets meer uren in een dag komen :D Maar duidelijke, verhelderende blog, dankjewel!
Gast - hans op zaterdag, 27 januari 2024 18:55

Hier ongeveer hetzelfde beeld. Meer Adobe stock ten koste van Shutterstock.
Ik zie dat je nog steeds een account hebt bij NBB. Ik heb de mijne opgezegd omdat ik hun contract niet wilde tekenen. Ze konden mij niet overtuigen dat mijn "oud" beeldmateriaal non-exclusief bleef.

Hier ongeveer hetzelfde beeld. Meer Adobe stock ten koste van Shutterstock. Ik zie dat je nog steeds een account hebt bij NBB. Ik heb de mijne opgezegd omdat ik hun contract niet wilde tekenen. Ze konden mij niet overtuigen dat mijn "oud" beeldmateriaal non-exclusief bleef.
Tromp Willem van Urk op zaterdag, 27 januari 2024 20:15

Ik heb mijn account om dezelfde reden opgezegd. NBB staat er alleen om 'historische' redenen nog tussen.
Als ik tzt deze pagina's ga opschonen gooi ik NBB er wel tussenuit.

Ik heb mijn account om dezelfde reden opgezegd. NBB staat er alleen om 'historische' redenen nog tussen. Als ik tzt deze pagina's ga opschonen gooi ik NBB er wel tussenuit.
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!