Maak meer alledaagse foto's

Gewoon plaatje gemaakt op het treinstation op weg naar mijn werk. Als stockfoto echter uitermate geschikt.

Als stockfotograaf wil je vaak je mooiste werk ten verkoop aanbieden. Veel (beginnende) stockfotografen bieden daarom vooral foto's aan van landschappen, zonsondergangen, planten en dieren. Dat zijn de meest schitterende platen die elke fotograaf natuurlijk graag maakt.
Maar, hoe mooi deze foto's vaak ook zijn, dat zijn lang niet altijd de foto's die het meest verkopen. Voor stockfotografie moet je als fotograaf soms een mentale knop omzetten, van je mooiste foto's naar meer alledaagse foto's!

Je mooiste werk? 

Hoe mooi jouw zonsondergang of landschap ook is, in de (grote) databases van de stockbureaus zitten altijd al wel dergelijke foto's die nog net iets mooier zijn. De markt in dit soort foto's is ook al behoorlijk verzadigd. Dus, of jouw foto moet van uitzonderlijke kwaliteit zijn, of je moet gewoon veel geluk hebben dat je foto in een verkoop-flow terecht komt. Maar de kans is groter dat je mooie foto niet of maar heel weinig wordt verkocht.
Hoe mooi deze foto ook is, en hoe graag ik er elk voorjaar voor op uit ga, alle stock databases zitten al vol met tulpen. Ik bied elk jaar wel weer een aantal nieuwe foto's aan, maar het zijn er dan maar een paar die echt verkopen opleveren.
Wil je stockfoto's gaan aanbieden die meer kans hebben op verkopen, dan moet je het juist meer in het gewone zoeken. Foto's van alledaagse onderwerpen dus. Kijk de bladen in je krantenbak er maar eens op na. Hoeveel mooie landschapsfoto's staan daarin, en hoeveel alledaagse fotos?

Maak meer alledaagse foto's

Kortom, ga aan de slag met de 'alledaagse' foto's. Als fotograaf ga je uiteraard het liefst voor het mooiste plaatje. Maar als je als stockfotograaf iets wilt verdienen moet je je ook af en toe richten op het gewone.
Ik moet voor mijzelf bekennen dat ik daar ook best aan heb moeten wennen. Als (stock)fotograaf heb je voor je mooiste foto's toch wel een bijzonder locatie nodig. En heb je voor je beste foto toch wel de nodige inspanning en moeite moeten doen? En dan zouden de alledaagse foto's meer verkopen opleveren ...?
Ja dus! Iets wat goed en bruikbaar is hoeft niet altijd van ver te komen. En als je er eenmaal op attent bent is het 'alledaagse' mooi op foto zetten ook best weer een bijzondere uitdaging. Dan kun je toch weer met al je vaardigheden aan de gang. En voor je het weet heb je er nog plezier in ook 😊.
Puttenzuiger aan het werk bij ons in de straat. Een thematisch plaatje waar altijd wel vraag naar is.
En het mooie is … alledaagse foto's maak je overal. Je hoeft er niet voor naar de meest bijzondere oorden of streken. Voor geschikte stockfoto's kun je al in en rondom je eigen huis beginnen!
Herfst in Sauerland
Twaalf jaar stockfotografie
 

Reacties 3

Gast - Marijn op vrijdag, 31 maart 2023 08:28

Goedemorgen,

Ja zeker. Heel erg bedankt voor je reactie. Ik ben me aan inlezen om te kijken of dit wat voor me is. Jouw informatie neemt heel wat vragen weg uit dit doolhof aan mogelijkheden, regels en gedachten. Hartelijk dank.
Ga nog even verder lezen.

Groetjes

Goedemorgen, Ja zeker. Heel erg bedankt voor je reactie. Ik ben me aan inlezen om te kijken of dit wat voor me is. Jouw informatie neemt heel wat vragen weg uit dit doolhof aan mogelijkheden, regels en gedachten. :) Hartelijk dank. Ga nog even verder lezen. Groetjes
Tromp Willem van Urk op donderdag, 30 maart 2023 16:24

Hallo Marijn,
Als je mensen herkenbaar fotografeert dan kun je die foto indienen als zogenaamde redactionele stockfoto.
In de eerste foto vanuit het dakraam is dat het geval. Op de tweede foto is de schoonmaker niet echt herkenbaar. Die foto heb ik dus ook als 'gewone' foto ingediend.
Hopelijk duidelijk zo.
Groet, Tromp Willem

Hallo Marijn, Als je mensen herkenbaar fotografeert dan kun je die foto indienen als zogenaamde [url=https://www.kruwt.nl/redactionele-stockfoto-s]redactionele stockfoto[/url]. In de eerste foto vanuit het dakraam is dat het geval. Op de tweede foto is de schoonmaker niet echt herkenbaar. Die foto heb ik dus ook als 'gewone' foto ingediend. Hopelijk duidelijk zo. Groet, Tromp Willem
Gast - Marijn op donderdag, 30 maart 2023 10:34

Hoi, ik heb al een paar van je goed en leuke tips gelezen op je site. Super bedankt. Een vraag die bij me blijft hangen is..... Hoe doe je het met rechten, als je mensen fotografeert zoals de foto's uit het dakraam. Van deze persoon heb je goedkeuring nodig toch om de foto's te mogen verkopen? Hoop dat je me kan helpen met deze vraag.

Groetjes

Hoi, ik heb al een paar van je goed en leuke tips gelezen op je site. Super bedankt. Een vraag die bij me blijft hangen is..... Hoe doe je het met rechten, als je mensen fotografeert zoals de foto's uit het dakraam. Van deze persoon heb je goedkeuring nodig toch om de foto's te mogen verkopen? Hoop dat je me kan helpen met deze vraag. Groetjes
dinsdag, 23 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!