Onkosten van stockfotografie

Welke zijn de onkosten als je met stockfotografie wilt beginnen ....?

Al meerdere keren heb ik op mijn website geschreven over de verdiensten van stockfotografie. Maar er is ook een andere kant. Deze blog gaat over de onkosten die je kan verwachten als je stockfoto's gaat maken en verkopen.

Onkosten stockbureaus

Om meteen maar met het beste nieuws te beginnen. Foto's gaan verkopen bij een stockbureau kost je niets! Geen enkel bureau berekent daarvoor kosten.

De winst van een stockbureau is de provisie op de foto's die het voor je verkoopt. Jij krijgt maar een deel van de opbrengst en de rest is voor hen. Uiteraard leveren ze daar hun service voor – na het uploaden hoef jij nooit meer iets aan je foto's te doen - maar je moet je wel realiseren dat ze met een (flink) deel van de opbrengst van jouw foto aan de haal gaan. Dat moet je wel willen en kunnen accepteren!

Onkosten fototoestel en objectieven

Ik ga ervan uit dat geen enkele fotograaf vanuit het niets begint met stockfotografie. Dus niemand zal het idee krijgen om foto's te gaan verkopen en daarvoor dan apart een set apparatuur (en software) aan gaan schaffen. De praktijk zal zijn dat fotografen die met stockfotografie beginnen al de nodige spullen bezitten. Ook dan heb je geen onkosten.
Maar daarna kan het zijn je dat je, speciaal voor stockfotografie, nog extra spullen gaat aanschaffen. Zo is het tenminste mijzelf vergaan. Ooit begonnen met een compact camera fotografeer ik nu met een fullframe toestel met een aardig setje objectieven. Dat is veel meer dan het zonder stockfotografie zou zijn geweest.
Maar wat er aan extra apparatuur bij komt verschilt uiteraard heel erg per fotograaf. Wat had je al (professioneel) in bezit en welke extra eisen stel je aan extra apparatuur voor stockfotografie?

Studioapparatuur

Een soortgelijke afweging valt te maken voor studioapparatuur en eventueel andere accessoires. Alhoewel voor mij persoonlijk ligt dat eenvoudiger. Zonder stockfotografie was ik nooit aan productfotografie en dat soort dingen begonnen. Al mijn studio hardware heb ik dus speciaal voor stockfotografie aangeschaft.

Te fotograferen objecten

Overigens ligt de kast van mijn mini-studiootje ook vol met allerlei nog te fotograferen onderwerpen. Dat varieert van gekleurde potloden en ballonnen tot kerstballen. Sommige onderwerpen heb ik al eens of vaker gebruikt voor een shoot. Andere objecten hopen ooit nog eens aan de beurt te komen …. !
Stuk voor stuk heb ik die spullen dus apart aangeschaft. Maar als je er een paar mooie stockfoto's van kan maken verdien je dat bedrag in veelvoud weer terug.
Een Protea. Ooit eens voor een paar euro gekocht in een bloemenwinkel. Sindsdien als stockfoto al vele honderden keren verkocht!
Potloden gebruikt voor productfoto's. Ik heb inmiddels een kast vol met dergelijke accessoires.

Software

Als serieus fotograaf heb je ook goede software nodig. Vrijwel elke fotograaf heeft tegenwoordig wel Lightroom en Photoshop of een soortgelijk softwarepakket op de computer staan. Die pakketten moet je dus kopen, of je moet er een abonnement op afsluiten. Meestal heeft een fotograaf die al wel. Voor het gebruik van stockfotografie zul je ze dan niet meer apart aanschaffen.
Er is echter ook software die je alleen voor stockfotografie gebruikt. Bijvoorbeeld programmatuur voor het bewerken van metadata, makkelijk uploaden van je foto's en het bijhouden van verdiensten. Een uitgebreid overzicht daarvan heb ik al beschreven in Software programma's voor stockfotografie.

Computer, internet en website

In het digitale foto tijdperk is een geschikte computer uiteraard een must. Maar meestal is die ook al wel aanwezig. Een speciale aanschaf alleen voor stockfotografie zal niet zo snel gebeuren.
Veel fotografen hebben een eigen website. Zo ben ik zelf ooit ook begonnen met deze website voor het tonen van mijn foto's. Je betaalt dus ook kosten voor hosting, internet en dergelijke.
In de loop der jaren ben ik me op deze website steeds meer en meer gaan toeleggen op stockfotografie. Daarvoor heb ik ook een aantal extra web-componenten moeten aanschaffen. Dus niet alleen maar het tonen van foto's, maar ook een goede blog-component, software om goede downloads te kunnen aanbieden en zo nog een paar.
Daardoor kost deze website wel wat meer dan alleen maar een gewone 'foto-website'.

Fotoshoot + fotoreizen

Soms ga je er echt op uit om specifiek stockfoto's te maken. Dat kan een fotoshoot zijn, of een speciaal fotoreisje. Bijvoorbeeld naar Pont de Normandie of de Bruinkoolmijnen. De kosten van een dergelijke activiteit zijn aanzienlijk. Het betalen van ingehuurde modellen en reis- en overnachtingskosten hakt er behoorlijk in.
Het duurt meestal wel een paar jaar voordat dergelijke kosten 'terugverdiend' zijn. Maar dat vind ik niet zo heel erg, immers ik heb het plezier er ook al van gehad!
Fotoshoot: het model moet worden ingehuurd en de accessoires moeten worden aangeschaft.
Een paar dagen op stap speciaal om Pont de Normandie te fotograferen.

Nederlandse staat

Ook een niet onbelangrijke kostenpost, de Nederlandse Staat. Over extra inkomsten zoals stockfotografie moet je ook gewoon belasting betalen. Met een W-8Ben formulier kun je daarvoor ontheffing aanvragen in Amerika, maar je bent in Nederland uiteraard wel gewoon belastingplichtig.
Gelukkig kun je daarbij ook weer je gemaakte onkosten aftrekken. Hoeveel dat is hangt van je persoonlijke situatie af en of je foto's verkoopt als bedrijf of als particulier.

Tijd

Tot slot nog een paar overwegingen over tijd. Het spreekwoord zegt immers 'tijd is geld'… !
Het verschilt per persoon of je de bestede tijd aan stockfotografie als onkostenpost wilt zien.
Voor mijzelf zie ik mijn stockfotografie nog steeds als een hobby. Weliswaar een beetje uit de hand gelopen, maar toch … 😊. Mijn bestede tijd is voor mij dus geen onkostenpost.
Voor een zuiver commercieel fotograaf, die de bestede uren wel moet verantwoorden, ligt deze afweging geheel anders. De marges voor stockfotografen staan de laatste jaren steeds meer onder druk. Het wordt dus steeds moeilijker om alleen met stockfotografie een goede boterham te verdienen. Maar dat hangt dan ook weer af van de kunde en kwaliteit van het geleverde werk. De echt goede topfotografen blijven er altijd wel boven uitstijgen!

Samenvatting

Je kan als fotograaf al met stockfotografie beginnen zonder daar (veel) extra onkosten voor hoeven te maken. Ga je specifiek met extra uitrusting en fotoprojecten voor stockfotografie aan de gang, dan kost dat natuurlijk wat.
Maar hoeveel dat is heb je zelf in de hand. Ikzelf heb in de loop der jaren toch wel redelijk wat uitgaven gedaan voor fotoapparatuur, studio hardware en accessoires. Maar dat heb ik wel altijd vanuit mijn stock inkomsten gedaan.
Ik beleef er ook veel plezier aan. Bestede tijd is voor mij geen issue. Daarom is stockfotografie voor mij nog altijd een zichzelf betalende hobby 😊.
Shutterstock zet fotografen in de kou !
Verdiensten 11 jaar stockfotografie
 

Reacties

Nog geen reacties
dinsdag, 23 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!