Twee jaar stockfotografie

Een jaar geleden heb ik in een eerdere fotoblog een overzicht opgemaakt van een jaar stockfotografie. Nu weer een jaar verder heb ik mijn cijfers geactualiseerd voor nu een periode van ruim twee jaar stockfotografie.

Verdiensten twee jaar stockfotografie

In de grafiek mijn verdiensten over de periode maart 2009 t/m juli 2011. Dit zijn dus de totalen van alle stockbureaus opgeteld waarbij ik actief ben. Kon ik vorig jaar al een gestaag stijgende lijn constateren, die trend heeft zich het afgelopen jaar 'gewoon' doorgezet. Opnieuw pieken en dalen, maar wel een gemiddelde wat wel steeds hoger wordt. Inmiddels komt mijn gemiddelde per maand aardig in de buurt van de 200 dollar grens. Afgelopen maand mei was tot dusver mijn BME (Best Month Ever) met een totaal van 238,85 dollar.

De verdeling in inkomsten per buro zijn ten opzichte van vorig jaar vrijwel onveranderd. Shutterstock blijft op afstand het best lopende stockbureau. Daarna komen iStockPhoto en de Nationale Beeldbank. Deze drie bureaus genereren met elkaar ruim driekwart van mijn omzet. De kleinere bureaus houd ik nog steeds aan. Ze leveren minder op, maar ze blijven meenemen kost ook relatief weinig extra werk (zie ook mijn blog van vorig jaar). En al is hun omzet minder, alle kleine beetjes blijven toch helpen nietwaar?.

Goed of slecht ?

De hamvraag blijft ook of ik het met de gegeven cijfers goed of slecht doe!? Die vraag was en is dus niet met een ja of nee te beantwoorden. De verdiensten hangen voor een groot deel af van de geïnvesteerde tijd. Liep ik vorig jaar met gemiddeld zo'n 300 foto's naar de 100 dollar per maand, nu heb ik er gemiddeld 600 online en ga ik naar de 200 dollar. Wat dat betreft zit er een aardige relatie tussen het aantal foto's en de verdiensten. Een snel rekensommetje leert dat elke drie foto's online me maandelijks gemiddeld één dollar opleveren.

Een dergelijk getal zal natuurlijk niet voor een ieder gelden. Wat hierbij zeker meespeelt is de gemiddelde kwaliteit van je foto's. Ik ben en blijf amateurfotograaf, en er zijn dus ook vele fotografen die kwalitatief veel betere stockfoto's kunnen maken dan ik. Hun gemiddelde zal dan ook navenant hoger liggen.

Meer verdienen met mijn foto's?

Maar ik weet dus zelf waar ik aan toe ben als ik (snel) meer wil verdienen. Beschikbare tijd blijft echter het probleem. Ik zie stocken vooral als hobby, en zo wil ik het ook houden. Er zijn meer interessante en belangrijke dingen waar ik me in mijn (vrije) tijd mee bezig wil houden.
Maar aan de andere kant, elke foto online genereert inkomsten, en blijft dat naar de toekomst ook doen. De investering is eenmalig, de verdiensten blijvend! Wat dat betreft is het wel aantrekkelijk (of verslavend :-)) om toch iedere keer maar weer een paar fotootjes te 'uppen'. En het blijft ook gewoon leuk. Elke verkochte foto blijft een kick geven!

Dus wie weet vind ik naar de toekomst toe wel een gaatje om wat meer tijd in stockfoto's te investeren. En wie weet wat dat gaat opleveren!? Ooit nog eens een blog " Vijf jaar stockfotografie " ?

 

Reacties

Nog geen reacties
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!