Verdiensten voorjaar en zomer 2016

Mijn laatste blog over mijn verdiensten was Zeven jaar stockfotografie. Tijd voor een update. Maandelijks houd ik in een spreadsheet mijn maandverkopen bij. In deze blog de laatste versie daarvan bijgewerkt t/m september 2016.
Het blijkt dat de groei er een beetje uit is. Met name Shutterstock als grootste bureau blijft een beetje hangen. Op zich jammer maar ook niet getreurd. De laatste jaren ben ik waarschijnlijk te verwend geraakt om te verwachten dat er altijd groei in de inkomsten zit. En ondanks deze afvlakking verdien ik maandelijks toch nog altijd een leuk extraatje!

Stagnerende groei stock verkopen!?

Mijn maandelijkse verdiensten met stockfotografie bijgewerk t/m september 2016
Ik kan een drietal oorzaken bedenken waarom de groei er (even!?) uit is:
  • De eerste is de algehele tendens dat de spoeling steeds dunner wordt. Met name door de veel eenvoudiger toelating bij Shutterstock is het aantal stockfotografen wereldwijd flink gegroeid. En vooral ook bij Shutterstock treedt de stagnatie dus het meest duidelijk op.
  • Ik heb dit voorjaar en zomer toch minder nieuwe foto's aangeboden dan vorige jaren. Er waren andere zaken die me meer bezig hielden. Ook de bouw van deze site heeft me heel wat vrije tijd gekost. En om je verkopen gaande te houden is het toch belangrijk regelmatig nieuwe foto's aan te leveren. Er is toch altijd een koperspubliek dat op zoek is naar een mix van oude en nieuwe content.
  • De derde reden is dat de inkomsten bij een bureau als Alamy behoorlijk kunnen variëren. De ene maand heb je een paar verkopen van een paar honderd dollar of meer. Een andere maand verkoop je niets. Schommelingen in verdiensten zullen er dus altijd zijn.

Aan de eerste constatering kan ikzelf weinig doen. Het merendeel van de stockfotografen heeft daar mee te maken. Lees ook maar eens deze blog van Steve Heape op Backyard Silver. Het kan zijn dat Shutterstock zich dit zelf ook realiseert en hun verkoopstrategie nog gaat aanpassen. Als verreweg het grootste bureau zullen ze er toch alles aan doen om die positie te behouden. Dus wie weet wat er nog komt …!?
De tweede constatering heb ik wel meer in eigen hand. Al heel lang heb ik het voornemen eens wat meer en vaker foto's te gaan uploaden. Maar meestal komt het er niet van. Een nieuw goed voornemen dus voor vanaf nu !?
En de derde reden, ook daar afwachten maar. Wie weet heeft Alamy dit jaar nog iets moois voor me in petto. We zullen zien!

Stockfotografie nog altijd een mooie bijverdienste

En tenslotte, een beetje relativeren mag ook. Ondanks dat op dit moment de groei hapert heb ik door mijn hobby toch nog altijd een heel leuke bijverdienste. Een goede foto-uitrusting is niet goedkoop en die heb ik er toch maar mooi van betaald. Zo ben ik dit najaar ook toe aan een paar nieuwe studioflitsers. Het lowbudgetsetje dat ik daar ooit voor heb gekocht is nodig aan vervanging toe. En als ik dan toch weer wat meer (studio)foto's wil maken heb ik ze hard nodig. En zo houdt mijn hobby zichzelf nog steeds in stand!
En hoe de verdiensten zich verder gaan ontwikkelen, afwachten maar. Volgend voorjaar een update acht jaar stockfotografie met dan ook weer bijgewerkte grafieken per stockbureau. Ik ben benieuwd!

 

Reacties 1

Gast - hans op woensdag, 09 november 2016 22:48

Hier zie ik exact dezelfde trend Tromp Willem. En ook voor mij was 2016 een relatief in-actief jaar wat uploaden betreft.
Maar inmiddels heb ik wel een fullframe camera gekocht en hoop ik met vernieuwde energie te gaan uploaden

Hier zie ik exact dezelfde trend Tromp Willem. En ook voor mij was 2016 een relatief in-actief jaar wat uploaden betreft. Maar inmiddels heb ik wel een fullframe camera gekocht en hoop ik met vernieuwde energie te gaan uploaden:)
zondag, 23 juni 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!