Wat is een modelrelease?

Generiek model release
Indien er op een foto herkenbare personen staan is voor elke aangeboden stockfoto een modelrelease noodzakelijk. Dat is een getekende verklaring waarmee de betreffende persoon toestemming geeft voor publicatie van de foto's van hem/haar gemaakt. Voor minderjarigen is ook een handtekening van de ouders/verzorgers noodzakelijk. Voor alle herkenbare personen op een foto is een eigen release noodzakelijk. Ontbreekt dit, dan wordt de foto onherroepelijk afgekeurd.

Indien grote groepen mensen op de foto staan is het meestal vrijwel ondoenlijk van al die personen een modelrelease te bemachtigen. Die foto kan dan niet als stockfoto worden gebruikt. Een mogelijkheid is dan nog de foto als editoral foto aan te bieden.

Bij alle stockbureaus kunnen blanco releases worden gedownload. Maar het getoonde generieke release wordt ook door alle bureaus geaccepteerd. Deze is te downloaden vanaf de downloads pagina.
Ingevulde releases kunnen als gescande JPG worden geüpload en op de site van het stockbureau aan de betreffende foto worden gekoppeld.

Mag ik een foto met personen en beeldmerken plaats...
Wat is een propertyrelease?
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
donderdag 29 oktober 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://kruwt.nl/