Knikkers en Photoshop

Tijdens een paar vrije dagen de afgelopen feestdagen heb ik in mijn studiootje weer een paar fotoprojecten gedaan. Eén daarvan was met knikkers en Photoshop. Kijken of ik met een paar knikkerfoto's en een beetje spelen met Photoshop een paar interessante plaatjes kon maken. In deze blog daarvan een paar resultaten.

Het idee 

In een oude doos had ik altijd nog een berg knikkers bewaard. Die voor deze shoot tevoorschijn gehaald en een glazen ovenschaal daarmee gevuld. De schaal daarna verhoogd neergezet en een lamp met kleurfilter daar onder. Het fototoestel daar boven en fotograferen maar ….!
Originele scherpe foto
Originele onscherpe foto
Ik heb uiteraard meer foto's gemaakt, maar er uiteindelijk maar twee echt gebruikt voor Photoshop. Eén foto met de knikkers scherp, en eenzelfde foto, maar nu juist bewust onscherp gefotografeerd. Het idee was uiteraard om te kijken wat dit voor verschillen zou opleveren met de ideeën die ik daarvoor had voor Photoshop.

Photoshop

Bewerkingen uitvoeren met Photoshop

Photoshop heeft in haar gereedschapskist een aantal filters zitten waar je leuk mee kan spelen. De meeste filters hebben ook nog een aantal schuifjes waar je flink aan kan trekken. Mogelijkheden genoeg dus om een behoorlijk aantal gevarieerde 'bewerkingen' op mijn knikkerfoto's uit te proberen.

De bewerkte foto's

Het valt op dat in de bewerkte foto's het onderscheid tussen de originele scherpe en onscherpe knikkerfoto's vrijwel wegvalt. Alleen aan de randen van de foto, waar de bewerking niet is uitgevoerd, zie je het voornaamste verschil. Het is een kwestie van smaak welke versie je het mooist vindt.

Stockfoto's? 

De laatste vraag die ik meestal bij elke fotoserie stel … zijn deze foto's stockwaardig?
Het eerlijke antwoord is dat ik dat niet echt weet. Er zijn al veel van dit soort foto's, dus alle kans dat ze niet of nauwelijks verkocht worden.
Maar ik heb ondertussen al wel geleerd dat het het proberen altijd waard is. Met een beetje geluk wordt er eentje opgepikt en valt hij door een aantal 'toevallige' verkopen naar boven in de zoeklijsten. En dan blijft de verkoop van zo'n foto meestal wel lopen. Afwachten dus maar …. !

Geef je foto's een extra laag
Herfst in Sauerland
 

Reacties

Nog geen reacties
vrijdag, 22 september 2023

Captcha afbeelding

Op Kruwt.nl beschrijf ik mijn ervaringen met stockfotografie. Je vind er tips en trucs hoe jij ook stockfoto's kan gaan verkopen.
Kruwt.nl is zelf geen stockbureau.

Wat is stockfotografie

Overzicht stockbureaus

Wegwijs worden

Veel gestelde vragen

Handboek Stockfotografie

Bekijk mijn e-book

EB Laatste reacties

Fotoreis Toscane
16 mei 2023
Wat een geweldige foto's Tromp Willem!
Fotoreis Toscane
15 mei 2023
Dank je Tom. Ik ben benieuwd naar jouw foto's met Nikon kleur
Fotoreis Toscane
15 mei 2023
Erg leuke impressie van een mooie week!
Maak meer alledaagse foto's
31 maart 2023
Goedemorgen,Ja zeker. Heel erg bedankt voor je reactie. Ik ben me aan inlezen om te kijken of dit wat voor me is. Jouw i...
Maak meer alledaagse foto's
30 maart 2023
Hallo Marijn, Als je mensen herkenbaar fotografeert dan kun je die foto indienen als zogenaamde redactionele stockfoto. ...

EB Bekijk foto's

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !