Maak meer alledaagse foto's

Gewoon plaatje gemaakt op het treinstation op weg naar mijn werk. Als stockfoto echter uitermate geschikt.

Als stockfotograaf wil je vaak je mooiste werk ten verkoop aanbieden. Veel (beginnende) stockfotografen bieden daarom vooral foto's aan van landschappen, zonsondergangen, planten en dieren. Dat zijn de meest schitterende platen die elke fotograaf natuurlijk graag maakt.
Maar, hoe mooi deze foto's vaak ook zijn, dat zijn lang niet altijd de foto's die het meest verkopen. Voor stockfotografie moet je als fotograaf soms een mentale knop omzetten, van je mooiste foto's naar meer alledaagse foto's!

Je mooiste werk? 

Hoe mooi jouw zonsondergang of landschap ook is, in de (grote) databases van de stockbureaus zitten altijd al wel dergelijke foto's die nog net iets mooier zijn. De markt in dit soort foto's is ook al behoorlijk verzadigd. Dus, of jouw foto moet van uitzonderlijke kwaliteit zijn, of je moet gewoon veel geluk hebben dat je foto in een verkoop-flow terecht komt. Maar de kans is groter dat je mooie foto niet of maar heel weinig wordt verkocht.
Hoe mooi deze foto ook is, en hoe graag ik er elk voorjaar voor op uit ga, alle stock databases zitten al vol met tulpen. Ik bied elk jaar wel weer een aantal nieuwe foto's aan, maar het zijn er dan maar een paar die echt verkopen opleveren.
Wil je stockfoto's gaan aanbieden die meer kans hebben op verkopen, dan moet je het juist meer in het gewone zoeken. Foto's van alledaagse onderwerpen dus. Kijk de bladen in je krantenbak er maar eens op na. Hoeveel mooie landschapsfoto's staan daarin, en hoeveel alledaagse fotos?

Maak meer alledaagse foto's

Kortom, ga aan de slag met de 'alledaagse' foto's. Als fotograaf ga je uiteraard het liefst voor het mooiste plaatje. Maar als je als stockfotograaf iets wilt verdienen moet je je ook af en toe richten op het gewone.
Ik moet voor mijzelf bekennen dat ik daar ook best aan heb moeten wennen. Als (stock)fotograaf heb je voor je mooiste foto's toch wel een bijzonder locatie nodig. En heb je voor je beste foto toch wel de nodige inspanning en moeite moeten doen? En dan zouden de alledaagse foto's meer verkopen opleveren ...?
Ja dus! Iets wat goed en bruikbaar is hoeft niet altijd van ver te komen. En als je er eenmaal op attent bent is het 'alledaagse' mooi op foto zetten ook best weer een bijzondere uitdaging. Dan kun je toch weer met al je vaardigheden aan de gang. En voor je het weet heb je er nog plezier in ook 😊.
Puttenzuiger aan het werk bij ons in de straat. Een thematisch plaatje waar altijd wel vraag naar is.
En het mooie is … alledaagse foto's maak je overal. Je hoeft er niet voor naar de meest bijzondere oorden of streken. Voor geschikte stockfoto's kun je al in en rondom je eigen huis beginnen!
Herfst in Sauerland
Twaalf jaar stockfotografie
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
dinsdag 05 juli 2022

Captcha afbeelding

Op Kruwt.nl beschrijf ik mijn ervaringen met stockfotografie. Je vind er tips en trucs hoe jij ook stockfoto's kan gaan verkopen.
Kruwt.nl is zelf geen stockbureau.

Wat is stockfotografie

Overzicht stockbureaus

Wegwijs worden

Veel gestelde vragen

Zoeken op kaart

Overzicht Galerijen

Toon kaart

Handboek Stockfotografie

Bekijk mijn e-book

Laatste reacties

Foto's Verkopen
21 mei 2022
Bedankt voor je reactie Roos. En als je nog andere vragen hebt hoor ik ze graag!
Foto's Verkopen
20 mei 2022
Ik zie nu dat het in de FAQ staat, oeps! Hele prettige site met veel informatie, dank daarvoor
Foto's Verkopen
20 mei 2022
Hoi, Klopt het dat je op meerdere sites dezelfde foto's aan mag bieden? Of werk je dan je verkopen tegen?Met vriendelijk...
Wat is een W-8BEN formulier
05 mei 2022
Hi. Please provide explanation in English Language as well.
La Palma op herhaling
10 april 2022
Lekker setje beelden Tromp Willem. Het geeft de sfeer en de natuur goed weer. De TL'sen zijn ook nog niet zo beroerd hoo...

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !