Stockbureaus
Welke stockbureaus zijn er. En wat zijn hun specifieke kenmerken?
Overzicht Stockbureaus

Overzicht Stockbureaus
Wat kan ik per bureau lezen?

Naar overzicht

Laatste reacties

Trefwoorden missers
17 november 2017
Ha Carel, Bij Dreamstime kun je idd zien waarop gezocht is bij een verkoop. Handig om eens naar te kijken. Shutterstock ...
Trefwoorden missers
16 november 2017
Wat een mooi toeval om vrouw tegen te komen op deze folder! De vraag is hoe je bij het kiezen van trefwoorden ‘out of th...
Helgoland
23 september 2017
Ben ik helemaal met je eens Carel. Maar ook aan het maken van een speciale stockfoto kun je heel veel plezier beleven. ...
Helgoland
23 september 2017
Mooie fotoserie van Helgoland Tromp Willem. Ik wist niet dat die Jan van Genten zo mak waren, je kunt ze kennelijk van d...
Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!
11 juni 2017
zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen:https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/3...

Depositphotos

123RF

123RF is een van de eerste stockbureaus waarbij ik me heb aangemeld. Geen hoogvlieger wat betreft van de de inkomsten, maar wel een degelijke middenmoter met een gestaag stijgende lijn. De meeste foto's worden verkocht voor 22 tot 43 dollarcent, maar flinke uitschieters naar boven zijn mogelijk.
Contributors Dashboard 123RF
De website van 123FR is mooi en doelmatig vormgegeven. Alle functies voor verkopers zijn op één scherm samengebracht. Van daaruit kunnen alle gewenste taken worden uitgevoerd. Soms is het even zoeken naar de juiste knoppen, maar weet je eenmaal je weg dan werkt de site snel en efficiënt.
De site van 123RF is meertalig en is ook in het Nederlands beschikbaar.

Toelating
Registratie en toelating bij 123RF gebeurt via het invullen van een vragenlijst. Daarna kan direct met het aanbieden van foto's worden begonnen.

Uploaden
Stappen die je moet doorlopen voor het uploaden bij 123RF
Het uploaden kan zoals overal met een webformulier, maar het gemakkelijkst is dit gewoon te doen met FTP. Bij 123RF behoeven daarna geen categorieën te worden toegekend. Na het uploaden kunnen de foto's dus meteen ter review worden klaargezet. Ook hier moet je even weten welke acties je achtereenvolgens moet uitvoeren, maar daarna werkt het erg snel. Uploaden bij 123 kost mij vrijwel geen extra tijd.
Het aantal aan te bieden foto's is onbeperkt. Een leuke extraatje is dat je 5% van je foto's kan aanwijzen als favoriet. Bij het zoeken door klanten worden die dan eerder getoond. Deze optie kun je dus voor je beste foto's gebruiken om wat extra verkopen te genereren.

Reviews
De snelheid van de beoordeling is de laatste tijd wel erg traag. Soms duurt het weken voordat een foto beoordeeld is. Het percentage geaccepteerde foto's is hoog. Bij mij is dat bijna 90%. Daarnaast is het voor veel afgewezen foto's mogelijk ze daarna alsnog wel als editoral foto's te laten accepteren.

Zoals vrijwel alle stockbureaus werkt 123RF met credit-packs en subscriptions. Als fotograaf krijg je per verkoop daarvan een percentage dat afhankelijk is van je 'Contributor level'. Je level stijgt naarmate je meer verloopt. Kijk hier voor de commissiestructuur van 123RF. Ikzelf zit overigens in level 3. De uitbetaling vindt automatisch plaats.
Mijn verdiensten
Mijn verdiensten bij 123RF t/m maart 2016
Toen ik net met 123RF begonnen was vielen de verkopen aanvankelijk nog tegen. 'Slechts' enkele downloads per maand. Na verloop van tijd begon mijn omzet echter aan te trekken. Hoewel langzaam is 123RF een gestage stijger in inkomsten. En af en toe een leuke uitschieter naar boven.
Momenteel (maart 2016) loopt mijn maandgemiddelde naar de 50 dollar. En omdat 123RF dus vrijwel geen tijd kost, krijg ik die inkomsten er 'gratis' bij.
Startscherm 123RF

123RF verkoopt losse foto's per credits en per subsrciption (abonnement). Het aantal credits per foto is daarbij weer afhankelijk van de grootte. Het goedkoopste creditpack van 10 credits kost 14 euro. De goedkoopste (kleinste) foto van 450 * 388 px kost 1 credit. Omgerekend is dat dan €0,71. Een dergelijk foto is prima geschikt voor internet gebruik. Wil je een groter formaat dan betaal je uiteraard ook meer credits.
Kijk hier voor het volledige prijsoverzicht van 123RF.

Doneren
Bij 123RF kun je foto's voor 90 dagen lang doneren. Ze worden dan gratis ter beschikking gesteld. De bedoeling is dat na een gratis download kopers dan ook verder zullen kijken in je portfolio. Daaruit zullen ze dan ook extra betaalde foto's gaan downloaden.
Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik kan daarover helaas geen ervaringen doorgeven.

Direct naar 123RF
Bekijk mijn foto's
Bekijk foto's
Je wilt foto's kopen
Koop foto's
Ga zelf foto's verkopen
Meld je aan

123RF links
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 21 januari 2018

Captcha afbeelding