Stockbureaus
Welke stockbureaus zijn er. En wat zijn hun specifieke kenmerken?
Overzicht Stockbureaus

Overzicht Stockbureaus
Wat kan ik per bureau lezen?

Naar overzicht

Laatste reacties

Trefwoorden missers
17 november 2017
Ha Carel, Bij Dreamstime kun je idd zien waarop gezocht is bij een verkoop. Handig om eens naar te kijken. Shutterstock ...
Trefwoorden missers
16 november 2017
Wat een mooi toeval om vrouw tegen te komen op deze folder! De vraag is hoe je bij het kiezen van trefwoorden ‘out of th...
Helgoland
23 september 2017
Ben ik helemaal met je eens Carel. Maar ook aan het maken van een speciale stockfoto kun je heel veel plezier beleven. ...
Helgoland
23 september 2017
Mooie fotoserie van Helgoland Tromp Willem. Ik wist niet dat die Jan van Genten zo mak waren, je kunt ze kennelijk van d...
Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!
11 juni 2017
zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen:https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/3...

Depositphotos

Alamy

Alamy is een bijzonder stockbureau in dit rijtje. Bij dit bureau zijn veel professionele fotografen aangesloten. Enerzijds zijn (daardoor wellicht !?) de technische eisen aan de foto veel hoger, anderzijds accepteert Alamy vrijwel alles. De database is dan ook meer dan 70 miljoen foto's groot!
Alamy is een bijzonder stockbureau in dit rijtje. Bij dit bureau zijn veel professionele fotografen aangesloten. Enerzijds zijn (daardoor wellicht !?) de technische eisen aan de foto veel hoger, anderzijds accepteert Alamy vrijwel alles. De database is dan ook meer dan 70 miljoen foto's groot!

Alamy heeft haar eigen specifieke wensen voor het aanbieden van foto's. Houdt er rekening mee dat je als stockfotograaf hier per foto extra werk hebt. Maar je kan hier ook met één enkele verkoop het meest verdienen.
Dashboard 'My Alamy'
De website van Alamy is zakelijk vormgegeven. Op het centrale gedeelte "My Alamy" worden alle handeling gestart. Veel grafische elementen zijn daar niet aanwezig! Wellicht mede door het ontbreken daarvan is de site erg snel.
De website geeft verder erg veel informatie. Deze is alleen in het Engels en Duits beschikbaar.
Toelating
Na registratie bij Alamy worden er vier foto's ter keuring gevraagd. De toelating is erg soepel. Daarna ben je vrij om een onbeperkt aantal foto's te uploaden.

Uploaden
Alamy heeft geen FTP upload. Het aanbieden van foto´s gebeurt via de webpagina en dat gaat daar razendsnel.

Alamy accepteert alleen foto's die als ongecomprimeerd bestand minimaal 17 MB groot zijn. Het aanbieden van de foto's gaat echter in (gecomprimeerde) JPG's waarna Alamy deze zelf omzet naar ongecomprimeerde TIFF's. De gestelde technische eis wordt daardoor wat wazig. Een veilige (!?) vuistregel is dat de gebruikte camera RAW foto's moet kunnen maken van minimaal 6 Megapixels. Zie ook Guidelines for submitting images to Alamy.

Bij Alamy mag van alles worden geüpload. Dus ook herkenbare personen en objecten zonder model- of propertyrelease worden toegestaan. Wel moet je dan aangeven dat deze ontbreken. Het is daarna aan de koper om te beslissen of hij een dergelijke foto wil gebruiken met een Rights Managed Licence.

Toekennen van Caption en trefwoorden in drie categorieën.
Ook voor het categoriseren en toekennen van trefwoorden heeft Alamy een geheel eigen systeem. Het kost even gewenning om daarin thuis te raken. Trefwoorden moeten op drie verschillende niveaus worden aangeboden. Met een batchsysteem kunnen wel meerdere foto's in één keer worden aangepast. 

Revieuws
De reviewsnelheid is hoog en vrijwel alles wordt geaccepteerd. Alamy keurt geen afzonderlijke foto´s maar een gehele upload in één keer. Daaruit wordt in een steekproef een aantal foto´s bekeken. Zijn die goed dan wordt de hele serie doorgelaten. Zo niet dan moet je alles opnieuw aanbieden met de afgewezen foto´s er uit of zo nodig verbeterd.
Het is me overigens nog nooit overkomen dat er foto's werden afgewezen. Mijn goedkeuringspercentage bij Alamy is dus 100% !

Het aantal verkochte foto's bij Alamy is relatief laag. De verkoopprijs per foto is echter de hoogste van alle stockbureaus. Klappers van een paar honderd dollar per foto zijn zomaar mogelijk. Op de Poll Results van de Microstockgroup staat Alamy dan ook elke maand hoog genoteerd!
Uitbetalingen kun je bij Alamy laten doen in euro's, dollars en ponden. Als je tegoed daarin meer is dan 75 dollar kun je een uitbetaling aanvragen.

Mijn verdiensten
Mijn verdiensten bij Alamy t/m maart 2016
Ik heb me in eind 2012 bij Alamy geregistreerd. Daarna ben Ik begonnen mijn gehele portfolio te uploaden. Omdat dat vanwege de aan te passen trefwoorden per foto niet zo hard gaat, heb ik daar meer dan een jaar over gedaan. Mijn verkopen in die tijd waren ook niet zo hoog. Een paar foto's voor een paar dollar. In augustus 2014 had ik mijn mijn eerste 'grote' klapper, 274 dollar voor deze foto. Overigens moet ik de helft van dat bedrag weer inleveren als provisie, maar dan nog blijft het een leuke verkoop.

Daarna heb ik weer een tijdje droog gestaan, maar het laatste jaar komen de verkopen nu echt goed op gang. Afgelopen maand maart was voorlopig de topmaand met een zuivere winst (provisie al verrekend) van 230 dollar. Van mij mag het de komende tijd wel zo doorgaan :-).

Homepage Alamy met zoekoptie naar foto's

Alamy richt zich meer op de professionele markt. De prijzen zijn ook daarop gericht. Als je toch als particulier een foto bij Alamy wilt kopen kan dat vanaf circa 10 dollar.
Kijk hier hoe de prijsstelling van Alamy werkt.

Geen bijzonderheden.

Direct naar Alamy
Bekijk mijn foto's
Bekijk foto's
Je wilt foto's kopen
Koop foto's
Ga zelf foto's verkopen
Meld je aan

Alamy links
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 21 januari 2018

Captcha afbeelding