Stockbureaus
Welke stockbureaus zijn er. En wat zijn hun specifieke kenmerken?
Overzicht Stockbureaus

Overzicht Stockbureaus
Wat kan ik per bureau lezen?

Naar overzicht

Laatste reacties

Trefwoorden missers
17 november 2017
Ha Carel, Bij Dreamstime kun je idd zien waarop gezocht is bij een verkoop. Handig om eens naar te kijken. Shutterstock ...
Trefwoorden missers
16 november 2017
Wat een mooi toeval om vrouw tegen te komen op deze folder! De vraag is hoe je bij het kiezen van trefwoorden ‘out of th...
Helgoland
23 september 2017
Ben ik helemaal met je eens Carel. Maar ook aan het maken van een speciale stockfoto kun je heel veel plezier beleven. ...
Helgoland
23 september 2017
Mooie fotoserie van Helgoland Tromp Willem. Ik wist niet dat die Jan van Genten zo mak waren, je kunt ze kennelijk van d...
Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!
11 juni 2017
zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen:https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/3...

Depositphotos

Dreamstime

Dreamstime is ook een van de oudere stockburo's. Het opereert van origine vooral op de Europese markt, maar de verkopen zijn nu - zoals bij elk stockbureau - wereldwijd. ​Dreamstime is een ideaal bureau om te beginnen met het verkopen van stockfoto's.
Dreamstime is ook een van de oudere stockburo's. Het opereert van origine vooral op de Europese markt, maar de verkopen zijn nu - zoals bij elk stockbureau - wereldwijd. De prijs per verkochte foto varieert meestal van ca 30 dollarcent tot aan enkele dollars. Bij meer dan 2 verkopen per foto worden deze vergoedingen echter steeds hoger. Er is geen toelatingskeuring en het aanbieden van foto's is netjes verzorgd. Daarom is Dreamstime een ideaal bureau om te beginnen met het verkopen van stockfoto's.
Voor mij is Dreamstime voor wat betreft de verkopen een degelijke middenmoter.
Contributors Area (fotografen zone) van Dreamstime. Centrale pagina voor het verkopen van je foto's

​De website van Dreamstime is erg uitgebreid. Vanaf de homepage kun je direct een zoekopdracht ingeven. Daarna kom je in het foto overzicht en kun je vanaf de menubalk makkelijk verder zoeken.
Fotografen kunnen via 'My account' in de menubalk de zogenaamde Contributors Area bereiken. Vandaar zijn alle functies voor het verkopen van foto's beschikbaar. Per foto worden veel gegevens bijgehouden. Ook de mogelijkheden voor (grafische) statistieken zijn erg uitgebreid.
Dreamstime biedt als enige stockbureau een zogenaamde photomap. Bij het aanbieden van foto's kunnen coördinaten worden meegeven. Ook kan de foto 'handmatig' op de kaart worden gezet. Kopers kunnen daardoor ook op locatie naar foto's zoeken.

De website is in meerdere talen beschikbaar waaronder het Nederlands.

Toelating
Voor toelating tot Dreamstime behoeven vooraf geen foto's gekeurd te worden. Het beantwoorden van een aantal (simpele) vragen voldoet. Daarna ben je geregistreerd en kan het aanbieden van foto's meteen beginnen.

Uploaden
Invullen metagegevens bij Dreamstime
Uploaden gaat per FTP of via de Management Area van Dreamstime. Daarna moet je weer zelf de nodige categorieën koppelen. Via een soort kopieermechanisme gaat dat ook voor grote series foto's echter redelijk vlot.
Als starter mag je bij Dreamstime maximaal 20 foto's per week aanbieden. Dat percentage stijgt naarmate je acceptatiepercentage hoger wordt. Boven de 80% mag je het maximaal aantal van 50 foto's per week uploaden. Momenteel zit ikzelf op 80,9 procent. Alleen het aantal van 50 foto's per week heb ik nog nooit gehaald. Ik kom niet verder dan hooguit 10 á 15 foto's per week.

Reviews
De acceptatie van Dreamstime is wisselend. Dreamstime accepteert vaak nog foto's waarvoor bij andere bureaus een property release gevraagd wordt (kastelen, musea et cetera). Andersom keuren ze vaak foto's af als die te veel op elkaar lijken. Soms wordt ook een foto afgekeurd omdat die domweg niet is wat ze zoeken!?

Fotografen krijgen bij Dreamstime een wisselend percentage van de verkoopprijs. Dat hangt er mede vanaf of je wel/niet exclusief bent en hoe vaak de foto al is verkocht. Afhankelijk van je aantal verkopen stijgt daarvan de level. Standaard is de opbrengst van een foto $ 0,35 maar dat kan stijgen tot enkele tientallen dollars.
Dreamstime biedt als enige stockbureau de mogelijkheid om 'de rechten' van je foto te verkopen. Dus in plaats van een gebruiksrecht verkoop je de foto zelf! De prijs daarvan mag je (vooraf) zelf bepalen. De consequentie is wel dat je na een eventuele verkoop die foto onmiddellijk bij alle andere bureaus uit de verkoop moet halen!

Kijk hier voor het volledige verkoopmodel van Dreamstime. Uitbetalingen bij Dreamstime zijn in dollars. Als je tegoed meer dan 100 dollar bedraagt kun je een uitbetaling aanvragen.

Mijn verdiensten
Mijn verdiensten bij Dreamstime t/m maart 2016
Dreamstime is voor mij een middenmoter als het om verkopen gaat. Halverwege 2015 zat ik op gemiddeld zo'n 50 dollar per maand met een paar leuke uitschieters naar boven. Daarna is de lijn echter gaan dalen. Het wordt nog afwachten of deze dalende lijn zich voortzet, of dat deze weer gaat klimmen.
Startscherm Dreamstime waar vandaan je meteen een zoekterm voor een foto kan invullen.

Zoals bij de meeste stockbureas kun je bij Dreamstime foto's kopen via een Credit Pack of via subscription (een abonnement). Het goedkoopste credit-pack voor 11 credits kun je kopen voor $14.10. De prijs van een te kopen foto is afhankelijk van de grootte van de te kopen foto en het level van die foto. Bij level 0 kost de kleinste foto 1 credit (ongerekend $1.28). Is de foto level 2 dan kost de kleinste foto al 5 credits. Welk level een foto is kun je zien in de popup als je er met de muis boven hangt.
Kijk hier voor het volledige prijsoverzicht.

Facebook
In 2015 is Dreamstime een overeenkomst aangegaan met Facebook. Facebook gebruikers kunnen daardoor tegen gereduceerd tarief (!?) foto's van Dreamstime gebruiken. De provisies daarvoor worden in een bulk afgekocht bij de fotografen. Dit zou de piek in mijn verkopen van 2015 kunnen verklaren.
Het is mij nog niet duidelijk of dit eenmalig was of dat deze afkoop elk jaar terug komt. Ook ben ik benieuwd naar de gevolgen op lange termijn.

Direct naar Dreamstime
Bekijk mijn foto's
Bekijk foto's
Je wilt foto's kopen
Koop foto's
Ga zelf foto's verkopen
Meld je aan

Dreamstime links
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 21 januari 2018

Captcha afbeelding