Mijn inkomsten bij Fotolia worden geleidelijk aan steeds hoger. Sinds enige tijd is het voor mij - na Shutterstock - het best verkopende stockbureau.
Vooralsnog bestaan Fotolia en Adobe Stock dus nog naast elkaar. De foto-database en royalties zijn hetzelfde. Dus als je foto's via Fotolia aanbiedt zijn die ook in Adobe Stock vindbaar.
Naar verluidt is Fotolia voor de fotografen nog steeds iets gebruikersvriendelijker. Voor kopers schijnt Adobe Stock - vanwege de integratie met andere Adobe producten - iets handiger te zijn. Er zijn nog geen plannen bekend om beide websites met elkaar te integreren. Totdan blijf ik mijn foto's nog aan Fotolia aanbieden. En als het gaat veranderen merk ik dat wel ...!
Het dashbord van de verkoper heeft een persoonlijke contributer area. Alle noodzakelijke functies en informatie zijn daar overzichtelijk gepresenteerd. Fotolia biedt veel informatie over je (wekelijkse) verkoopstatistieken en daar zijn ook mooie grafieken van te maken.
Als je foto's wilt kopen kun je op veel meer criteria zoeken dan alleen maar trefwoorden.
Toelating
Fotolia kent geen keuring. De aanmeldprocedure bestaat uit het beantwoorden van een aantal vragen. Daarna ben je geregistreerd. Je kan dan meteen met het aanbieden van foto's beginnen. Let er bij je registratie wel op dat je je aanmeldt bij een Europese vestiging. Je uitbetaling is dan in euro's. En omdat je evenveel credits in euro's als in dollars betaald krijgt is dat, gezien de goedkopere dollar, dus veel aantrekkelijker!
Als je een van mijn linken gebruikt kom je op de Nederlandstalig site terecht.
Het scherm voor het bewerken van de metadata kent in Fotolia een aantal extra's. Zo kun je voor het grootste formaat foto zelf de maximum prijs vaststellen. Standaard zet ik dat dan op de hoogst mogelijke waarde.
Daarnaast is het ook mogelijk de trefwoorden (keywords) op volgorde te sorteren. Dat is belangrijk want Fotolia kent aan de eerste trefwoorden een groter gewicht toe dan aan de laatste. Zorg dus dat je belangrijkste trefwoorden bovenaan komen te staan. En al werk je in de Nederlandstalige versie, bied je keywords altijd aan in het Engels!
Het aantal aan te bieden foto's is onbeperkt. Ook bij Fotolia kun je dus snel een groot portfolio opbouwen. Fotolia accepteert echter geen editoral foto's !
Het reviewen van de foto's gaat meestal behoorlijk snel. Vaak zijn deze binnen één á twee dagen al beoordeeld.
Fotolia verkoopt foto's via Credits (per stuk) en via Subscriptions (abonnement). Bij verkopen per credits bepaalt de grootte van de verkochte foto hoe duur die is. Als verkoper krijg je daar dan weer een vast percentage van. Dat varieert dan meestal tussen de 25 cent en een paar dollar. In het geval van een 'X-formaat' kan dat ook oplopen tot enkele tientjes! De maximum prijs daarvan kun je tot een bepaalde limiet zelf vaststellen.
Naarmate je meer verkocht hebt stijgt je rang en je percentage. Bij verkopen per subsciption krijg je een vaste provisie. Indien gewenst kun je ook alle of een aantal foto's exclusief verkopen. Kijk hier voor het volledige verdienmodel van Fotolia.
Een bijzondere service is verder dat Fotolia de gelegenheid biedt om je bij elke verkoop een e-mail te sturen. Altijd leuk om (regelmatig) dat soort mailtjes te ontvangen. Uitbetalingen bij Fotolia zijn in euro's. Als je tegoed meer dan 100 credits bedraagt kun je zelf een uitbetaling aanvragen.
De laatste jaren waren de verkopen iets minder. Wellicht heeft dat te maken met de overname door Adobe en de daarbij gepaard gaande veranderingen in het businessmodel !? Het kan ook zijn dat ik die periode meer druk ben geweest met andere zaken en daardoor te weinig nieuwe foto's heb aangeboden. Niet alleen Shutterstock, maar ook Fotolia is daarvoor gevoelig.
Het laatste half jaar zitten de verkopen echter weer behoorlijk in de lift. Afwachten maar hoe de verkopen van Fotolia zich nu verder gaan ontwikkelen.
Fotolia verkoopt abonnementen maar je kan ook losse foto's met credits aanschaffen. De goedkoopste bundel van 10 credits koop je voor 14 euro. De grootte van de foto bepaalt daarna de prijs in credits. Het kleinste formaat foto van 424 x 283 pixels ( al uitermate geschikt voor een website) koop je omgerekend dan al voor € 0.74.
Als je zelf ook al foto's verkoopt bij Fotolia hoef je geen aparte credits aan te schaffen. Een eventuele verkoop wordt dan gewoon verrekend met het tegoed dat je al het opgebouwd met je verkopen. Kijk hier voor een volledig prijsoverzicht.
Door de handige credit structuur en de relatief lage prijs bij kleinere foto's is Fotolia daarom erg geschikt om zelf zo af en toe een losse foto aan te schaffen!
Adobe
Eind 2014 is Fotolia overgenomen door Adobe. Zoals bekend levert dit bedrijf ook de fotobeheer- en verwerkingsprogramma's Lightroom en Photoshop. Naast de beeldverwerking heeft Adobe dus nu ook een vinger in de pap in de beeldverkoop.
Het is nog niet echt duidelijk welke voor- of nadelen dit op de lange termijn voor de fotograaf zal hebben.



Fotolia links |
Mijn portfolio - Mijn foto's bij Fotolia Fotolia Dashbord - Centrale pagina voor aanmelden en verkopen van foto's Verdiensten - Overzicht van de royalties bij het verkopen van foto's Fotolia Homepage - Homepage en startpagina voor voor kopers Prijzen - Prijzen en abonnementen bij het kopen van foto's Fotolia Support - Help en ondersteuning voor kopers én verkopers |