Stockbureaus
Welke stockbureaus zijn er. En wat zijn hun specifieke kenmerken?
Overzicht Stockbureaus

Overzicht Stockbureaus
Wat kan ik per bureau lezen?

Naar overzicht

Laatste reacties

Trefwoorden missers
17 november 2017
Ha Carel, Bij Dreamstime kun je idd zien waarop gezocht is bij een verkoop. Handig om eens naar te kijken. Shutterstock ...
Trefwoorden missers
16 november 2017
Wat een mooi toeval om vrouw tegen te komen op deze folder! De vraag is hoe je bij het kiezen van trefwoorden ‘out of th...
Helgoland
23 september 2017
Ben ik helemaal met je eens Carel. Maar ook aan het maken van een speciale stockfoto kun je heel veel plezier beleven. ...
Helgoland
23 september 2017
Mooie fotoserie van Helgoland Tromp Willem. Ik wist niet dat die Jan van Genten zo mak waren, je kunt ze kennelijk van d...
Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!
11 juni 2017
zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen:https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/3...

Depositphotos

Fotolia

Fotolia is een Amerikaans stockbureau maar het heeft ook meerdere vestigingen in Europa. Kopen en verkopen bij Fotolia gebeurt op de Europese websites dan ook in euro's. Ook in Nederland heeft Fotolia sinds enige tijd een eigen Fotolia-website.
Mijn  inkomsten bij Fotolia worden geleidelijk aan steeds hoger. Sinds enige tijd is het voor mij - na Shutterstock - het best verkopende stockbureau.
Dashboard Fotolia Contributor (Engels)
De website van Fotolia is niet alleen mooi en strak vormgegeven, maar is ook erg functioneel. Als je foto's wilt kopen kun je op veel meer criteria zoeken dan alleen maar trefwoorden.
Het dashbord van de verkoper heeft een persoonlijke contributer area. Alle noodzakelijke functies en informatie zijn daar overzichtelijk gepresenteerd. Fotolia biedt veel informatie over je (wekelijkse) verkoopstatistieken en daar zijn ook mooie grafieken van te maken.

De site is meertalig en ook een Nederlandse versie is beschikbaar.

Toelating
Fotolia kent geen keuring. De aanmeldprocedure bestaat uit het beantwoorden van een aantal vragen. Daarna ben je geregistreerd, en kun je meteen met het aanbieden van foto's beginnen. Let er bij je registratie wel op dat je je aanmeldt bij een Europese vestiging. Je uitbetaling is dan in euro's. En omdat je evenveel credits in euro's als in dollars betaald krijgt is dat, gezien de goedkopere dollar, dus veel aantrekkelijker!
Als je een van mijn linken gebruikt kom je op de Nederlandstalig site terecht.

Uploaden
Toekennen metadata In Fotolia
Uploaden van foto's bij Fotolia gaat het gemakkelijkst via FTP. Tot een beperkt aantal foto's kunnen deze ook via de site worden aangeboden. Daarna zoals gebruikelijk per foto nog een aantal categorieën toekennen.
Het scherm voor het bewerken van de metadata kent in Fotolia een aantal extra's. Zo kun je voor het grootste formaat foto zelf de maximum prijs vaststellen. Standaard zet ik dat dan op de hoogst mogelijke waarde.
Daarnaast is het ook mogelijk de trefwoorden (keywords) op volgorde te sorteren. Dat is belangrijk want Fotolia kent aan de eerste trefwoorden een groter gewicht toe dan aan de laatste. Zorg dus dat je belangrijkste trefwoorden bovenaan komen te staan! En al werk je in de Nederlandstalige versie, biedt je keywords altijd aan in het Engels!

Het aantal aan te bieden foto's is onbeperkt. Ook bij Fotolia kun je dus snel een groot portfolio opbouwen. Fotolia accepteert echter geen editoral foto's !

Reviews
Het reviewen van de foto's gaat meestal behoorlijk snel. Vaak zijn deze binnen één á twee dagen al beoordeeld.
Het aantal afgekeurde foto's is erg wisselend. Soms zijn dat er erg veel, maar soms ook geen een. Blijkbaar speelt de 'willekeur' van de verschillende reviewers hier een rol.
Vanwege het ontbreken van een acceptatie en de redelijke verdiensten is Fotolia een interessant bureau om foto's te gaan verkopen.
Fotolia verkoopt foto's via Credits (per stuk) en via Subscriptions (abonnement). Bij verkopen per credits bepaalt de grootte van de verkochte foto hoe duur die is. Als verkoper krijg je daar dan weer een vast percentage van. Dat varieert dan meestal tussen de 25 cent en een paar dollar. In het geval van een 'X-formaat' kan dat ook oplopen tot enkele tientjes! De maximum prijs daarvan kun je tot een bepaalde limiet zelf vaststellen.
Naarmate je meer verkocht hebt stijgt je rang en je percentage. Bij verkopen per subsciption krijg je een vaste provisie. Indien gewenst kun je ook alle of een aantal foto's exclusief verkopen. Kijk hier voor het volledige verdienmodel van Fotolia.
Een bijzondere service is verder dat Fotolia de gelegenheid biedt om je bij elke verkoop een e-mail te sturen. Altijd leuk om (regelmatig) dat soort mailtjes te ontvangen​. Uitbetalingen bij Fotolia zijn in euro's. Als je tegoed meer dan 100 credits bedraagt kun je zelf een uitbetaling aanvragen.

Mijn verdiensten
Mijn verdiensten bij Fotolia t/m maart 2016
Mijn eerste jaren bij Fotolia zat er nog niet veel schot in de verkopen. Daarna zijn deze echter gaan groeien en die groei gaat ook nog steeds gestaag door. Momenteel heb ik bij Fotolia na Shutterstock - met afstand de beste - het tweede hoogste inkomen per maand. Mijn topmaand was tot dusver ruim 125 euro.

Het laatste jaar heb ik wel een aantal 'dalen' in mijn verkopen gehad. Wellicht heeft dat te maken met de overname door Adobe en de daarbij gepaard gaande veranderingen in het businessmodel !? Het kan ook zijn dat ik die periode met name druk ben geweest met de vernieuwing van deze website. En daardoor heb ik weinig tot geen nieuwe foto's aangeboden. Niet alleen Shutterstock, maar ook Fotolia is daarvoor gevoelig.
Afwachten maar hoe de verkopen van Fotolia zich de komende tijd verder gaan ontwikkelen. Voor meer algemene artikelen over mijn verkopen kun je bij de categorie verdiensten kijken.

Homepage Fotolia met de mogelijkheid meteen foto's te zoeken en te kopen

Fotolia verkoopt abonnementen maar je kan ook losse foto's met credits aanschaffen. De goedkoopste bundel van 10 credits koop je voor 14 euro. De grootte van de foto bepaalt daarna de prijs in credits. Het kleinste formaat foto van 424 x 283 pixels ( al uitermate geschikt voor een website) koop je omgerekend dan al voor € 0.74.
Als je zelf ook al foto's verkoopt bij Fotolia hoef je geen aparte credits aan te schaffen. Een eventuele verkoop wordt dan gewoon verrekend met het tegoed dat je al het opgebouwd met je verkopen.

Door de handige credit structuur en de relatief lage prijs bij kleinere foto's is Fotolia erg geschikt om zelf zo af en toe een losse foto aan te schaffen. Kijk hier voor een volledig prijsoverzicht.

Adobe
Eind 2014 is Fotolia overgenomen door Adobe. Zoals bekend levert dit bedrijf ook de fotobeheer- en verwerkingsprogramma's Lightroom en Photoshop. Naast de beeldverwerking heeft Adobe dus nu ook een vinger in de pap in de beeldverkoop.
Het is nog niet echt duidelijk welke voor- of nadelen dit op de lange termijn voor de fotograaf zal hebben.

Tot op heden heb ik mijn foto's altijd gewoon via Fotolia aangeboden. Adobe Stock heeft daar nu ook een interface voor. Ik heb die echter nog nooit gebruikt, dus daar kan ik helaas niets over zeggen.

Direct naar Fotolia
Bekijk mijn foto's
Bekijk foto's
Je wilt foto's kopen
Koop foto's
Ga zelf foto's verkopen
Meld je aan

Fotolia links
 

Reacties 2

Tromp Willem van Urk op zaterdag 05 november 2016 17:13

In het tabblad Overig heb ik het nodige over Adobe Stock vermeld. Bedankt voor de tip.
Voor de Amerikaanse belasting zou je even naar mijn faq over het W8-Ben formulier kunnen kijken.

In het tabblad Overig heb ik het nodige over Adobe Stock vermeld. Bedankt voor de tip. Voor de Amerikaanse belasting zou je even naar mijn faq over het [url=http://www.kruwt.nl/faq/wat-is-een-w8-ben-formulier]W8-Ben formulier[/url] kunnen kijken.
Gast - Roelof Moorlag op zondag 30 oktober 2016 09:47

Is het nog leuk om te vermelden dat Fotolia door Adobe is overgenomen?
De foto's die je bij een van beide stock bureau's aanlevert zijn bij de ander te koop. Adobe Stock heeft wel een minder mooie interface

Met de integratie van Lightroom en Adobe Stock lijkt het mij dat het laagdrempeliger is geworden om met stockfotografie te beginnen. Althans, het heeft mij de drempel over getrokken hoewel de uiteindelijke administratieve afronding omslachtiger was dan ik had gehoopt. Zo wordt je tegen het einde van de registratie gevraagd om een keuze te maken uit 3 opties met betrekking tot de (Amerikaanse) belasting maar gelukkig kon ik die (eerst) overslaan. Ik hoop ergens op jouw site daarover nog zinvolle tips te kunnen vinden maar daar heb ik nog niet naar gezocht.

Is het nog leuk om te vermelden dat Fotolia door Adobe is overgenomen? De foto's die je bij een van beide stock bureau's aanlevert zijn bij de ander te koop. Adobe Stock heeft wel een minder mooie interface Met de integratie van Lightroom en Adobe Stock lijkt het mij dat het laagdrempeliger is geworden om met stockfotografie te beginnen. Althans, het heeft mij de drempel over getrokken hoewel de uiteindelijke administratieve afronding omslachtiger was dan ik had gehoopt. Zo wordt je tegen het einde van de registratie gevraagd om een keuze te maken uit 3 opties met betrekking tot de (Amerikaanse) belasting maar gelukkig kon ik die (eerst) overslaan. Ik hoop ergens op jouw site daarover nog zinvolle tips te kunnen vinden :) maar daar heb ik nog niet naar gezocht.
Gast
zondag 21 januari 2018

Captcha afbeelding