Stockbureaus
Welke stockbureaus zijn er. En wat zijn hun specifieke kenmerken?
Overzicht Stockbureaus

Overzicht Stockbureaus
Wat kan ik per bureau lezen?

Naar overzicht

Laatste reacties

Trefwoorden missers
17 november 2017
Ha Carel, Bij Dreamstime kun je idd zien waarop gezocht is bij een verkoop. Handig om eens naar te kijken. Shutterstock ...
Trefwoorden missers
16 november 2017
Wat een mooi toeval om vrouw tegen te komen op deze folder! De vraag is hoe je bij het kiezen van trefwoorden ‘out of th...
Helgoland
23 september 2017
Ben ik helemaal met je eens Carel. Maar ook aan het maken van een speciale stockfoto kun je heel veel plezier beleven. ...
Helgoland
23 september 2017
Mooie fotoserie van Helgoland Tromp Willem. Ik wist niet dat die Jan van Genten zo mak waren, je kunt ze kennelijk van d...
Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!
11 juni 2017
zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen:https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/3...

Depositphotos

iStockPhoto

iStockphoto is het oudste actieve stockbureau. Als onderdeel van Getty Images heeft het vooral in Amerika een groot marktaandeel.
Het aantal verkopen bij iStockphoto is minder groot dan bij Shutterstock, maar de gemiddelde prijs per foto is hoger. Hoewel het niet de verdiensten van Shutterstock benaderd is het toch een van de beter scorende bureaus.
Overzicht verkopen iStockphoto
De website van iStock biedt erg veel informatie. Op allerlei manieren zijn overzichten en statistieken op te vragen. Per foto wordt niet alleen bijgehouden hoe vaak deze is bekeken en verkocht, maar ook allerlei totalen worden bijgehouden. Deze vallen dan weer op verschillende manieren te sorteren en er zijn daarbij veel grafieken beschikbaar.
De knoppen van alle functies zitten soms wat 'verstopt'. Echter, als je eenmaal weet waar deze zitten werkt de site snel en effectief.

De site van iStockphoto wordt in veel verschillende talen aangeboden, maar nog niet in het Nederlands. Wel is het mogelijk je land van herkomst aan te geven. De taal van de site blijft dan weliswaar Engels, maar door het unieke zoeksysteem van iStockphoto het is dan wel mogelijk zoektermen in het Nederlands op te geven.

Toelating
Om bij iStockphoto toegelaten te worden moet je twee stappen nemen. Allereerst moet je een vragenlijst invullen waarbij je kennis getest wordt. Je moet daarvoor een aantal artikelen lezen over met name welk soort foto's wel of niet geschikt zijn voor stockfotografie.
Ben je 'geslaagd' dan dien je drie foto's ter beoordeling in te dienen. Wordt er één afgekeurd, dan kan een vervangende foto worden aangeboden. Heb je meerdere afkeuringen achter elkaar, dan moet je steeds langer wachten om weer een nieuwe foto te mogen aanbieden.
Biedt dus ook hier je allerbeste foto's aan! Tips voor 'de goede' foto staan in de rubriek Veel gestelde vragen.

Uploaden
Invullen trefwoorden bij DeepMeta
iStockPhoto kent geen FTP upload. Dit moet per foto handmatig gebeuren. Door het speciale zoeksysteem geeft ook de classificering van de meegeleverde trefwoorden extra werk. Het is daarom raadzaam voor iStockphoto het tool DeepMeta te gebruiken. Dit kan lokaal op je computer geïnstalleerd worden. Daarin kunnen per foto alle specifieke voorbereidingen worden gedaan. Ook het uploaden kan vanuit dit programma. Dit maakt het aanbieden van foto's aan iStockphoto relatief veel sneller en eenvoudiger.
DeepMeta biedt verder nog de mogelijkheid om allerlei data te synchroniseren met de IStockphoto database. Verkoopcijfers en statistieken kan je dan ook lokaal bekijken!

Voorheen had iStockphoto een erg krappe uploadlimiet van 15 foto's per week. Dat criterium is sinds een aantal jaren verruimd naar 999 foto's per week. Voor de meeste fotografen zal dat ruim voldoende zijn!

Reviews
Het reviewen van de aangeboden foto's kan soms lang op zich laten wachten. Meestal duurt dat minstens een week. Voorheen waren de reviews meestal vrij streng. Afkeuring om de meest pietluttige zaken kwamen voor. Bij iStockPhoto wordt ook streng gelet op het gebruik van niet relevante trefwoorden. Tegenwoordig is de keuring een stuk soepeler.
De mogelijkheid bestaat om de meeste afgekeurde foto's na correctie opnieuw aan te bieden.

Na Shutterstock (met afstand de beste) is iStockPhoto een van de betere verkopende stockbureaus​. Dit bureau is dan ook zeker het overwegen waard om je bij aan te sluiten.

Afhankelijk van de grootte van de foto en de licentie van de klant krijg je van circa 30 dollarcent tot aan enkele dollars per verkoop. In het geval van een verkoop via een 'Extended License' kan dat echter ook vele tientallen dollars per verkoop betreffen. iStockphoto werk niet met vaste prijzen maar je krijgt bij elke verkoop een percentage van de verkoopprijs.
iStockphoto verkoopt ook foto's via partner sites. Per partner-verkoop krijg je 28 dollarcent per foto. Daarnaast krijg je ook via de partnersites nog eens een vergoeding voor 'Images subscriptions'. Na het eind van elke maand worden deze laatste twee verkopen aan je totaal toegevoegd. Je ziet deze verkopen dus niet meteen. Het is elke maand weer een verassing hoeveel er nog extra bij je verkopen bijkomt!
Je verdiensten in dollars worden automatisch uitbetaald.

Mijn verdiensten
Mijn verdiensten bij iStockPhoto t/m maart 2016
Tezamen met Shutterstock is iStockphoto een van de allereerste stockbureaus waar ik me in 2009 heb aangemeld. Ook hier gestaag stijgende inkomsten. Alhoewel iStockphoto de verkopen van Shutterstock niet kan benaderen liepen mijn gemiddelde verdiensten halverwege 2015 toch naar zo'n 150 dollar per maand. Daarna is echter een terugval begonnen.

Een oorzaak voor die terugval heb ik niet. Wel is het een feit dat veel stockbureaus de laatste jaren veel veranderen aan hun businessmodel. Voor mij pakt dat voor iStockphoto dus helaas minder uit. Maar ik ga er vanuit dat de inkomsten wel weer zullen stijgen. Zeer recent heeft iStockphoto Veer overgenomen. Die verkopen komen er dus alweer bij. Daarnaast is iStockphoto - ondanks de terugval - nog altijd een meer dan gemiddeld bureau.
Gewoon doorgaan dus en maar afwachten dus hoe de verkopen zich verder gaan ontwikkelen.

Voor meer algemene artikelen over mijn verkopen kun je bij de categorie verdiensten kijken.

Homepage iStockphoto waar vandaan je foto's kan zoeken en kopen

​iStockphoto verkoopt abonnementen voor een maand of een jaar. Je kan die dan afsluiten voor 10, 25 of  250 foto's per maand. Je kan ook een credit pack aanschaffen waarmee je losse foto's kan kopen. Je kan daarbij kiezen tussen verschillende formaten foto's. De prijs hangt dan af van het formaat van de foto. De goedkoopste credit-pack is 24 euro.
Een overzicht van alle prijzen van iStockphoto vind je hier.

Partnersites
iStockphoto heeft een aantal partner sites. Dat zijn dan bureaus, wel of geen eigendom van iStockphoto, die dan onder licentie ook foto's verkopen. In het voorjaar van 2016 is bekendgemaakt dat vanaf 1 april 2016 ook het stockbureau Veer is overgenomen door iStockphoto. Veer stopt er zelfs geheel mee en het portfolio van alle fotografen wordt ondergebracht bij iStockphoto.

Exclusief verkopen
Veel stockbureaus hebben de mogelijkheid je foto's daar exclusief te verkopen. Met name iStockphoto biedt daarvoor de gelegenheid. Op de website van de Microstockgroup kun je zien dat de ratings dan ook fors hoger liggen.
Mocht je overwegen exclusief fotograaf te worden, lees dan eerst ook deze FAQ vraag. Met name het beleid van iStockphoto is de laatste jaren nogal eens veranderd. Dat geeft een zeker risico. Maar als je je toch niet bij meer dan een bureau wilt aanmelden is iStockphoto wellicht een goede keus.
Overigens valt er in het forum van de Microstockgroup ook daarover genoeg te lezen. Oriënteer je dus ook daar!

Direct naar iStockphoto

Bekijk mijn foto's
Bekijk foto's

Je wilt foto's kopen
Koop foto's

Ga zelf foto's verkopen
Meld je aan

iStockphoto links

 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 21 januari 2018

Captcha afbeelding