Stockbureaus
Welke stockbureaus zijn er. En wat zijn hun specifieke kenmerken?
Overzicht Stockbureaus

Overzicht Stockbureaus
Wat kan ik per bureau lezen?

Naar overzicht

Laatste reacties

Trefwoorden missers
17 november 2017
Ha Carel, Bij Dreamstime kun je idd zien waarop gezocht is bij een verkoop. Handig om eens naar te kijken. Shutterstock ...
Trefwoorden missers
16 november 2017
Wat een mooi toeval om vrouw tegen te komen op deze folder! De vraag is hoe je bij het kiezen van trefwoorden ‘out of th...
Helgoland
23 september 2017
Ben ik helemaal met je eens Carel. Maar ook aan het maken van een speciale stockfoto kun je heel veel plezier beleven. ...
Helgoland
23 september 2017
Mooie fotoserie van Helgoland Tromp Willem. Ik wist niet dat die Jan van Genten zo mak waren, je kunt ze kennelijk van d...
Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!
11 juni 2017
zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen:https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/3...

Depositphotos

Nationale Beeldbank

De Nationale Beeldbank is anders dan de andere behandelde stockbureaus. Deze Nederlandse stocksite richt zich specifiek op het Nederlandse beeld. Niet alle foto's zijn dus geschikt. Foto's dienen in Nederland te zijn gemaakt, of - indien elders gemaakt - duidelijke Nederlandse kenmerken in zich te hebben.
De Nationale Beeldbank is anders dan de andere behandelde stockbureaus. Deze Nederlandse stocksite richt zich specifiek op het Nederlandse beeld. Niet alle foto's zijn dus geschikt. Foto's dienen in Nederland te zijn gemaakt, of - indien elders gemaakt - duidelijke Nederlandse kenmerken in zich te hebben.

Dashboard Nationale Beeldbank
De website van de Nationale Beeldbank is strak weergegeven. Vanuit het dashbord worden alle functies gestart. Deze zijn echter vrij spartaans uitgevoerd. Uitgebreide (grafische) overzichten zijn niet aanwezig. De website is de laatste jaren ook niet veranderd. Er vindt dus weinig doorontwikkeling plaats. Maar wie weet wordt deze in de nabije toekomst nog wel eens aangepast.
De site van de Nationale Beeldbank is uiteraard in het Nederlands. Andere talen zijn ook niet beschikbaar.
Toelating
Nieuwe fotografen die zich aanmelden bij de Nationale Beeldbank moeten bij de eerste upload minimaal 20 beelden aanbieden. Een team van beeldredacteuren beoordeelt dan of de foto's voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria. Pas daarna ben je officieel geregistreerd.

Uploaden
Invullen metagegevens bij de Nationale Beeldbank. In de praktijk komt dat vaak neer op het vervangen van de Engelstalige keywords door de Nederlandse vertaling.

Het aanbieden van foto's gaat via de website. Dat werkt snel. Uploaden met FTP is bij de Nationale Beeldbank niet mogelijk.
De Nationale Beeldbank is een Nederlandse site. Dus moeten voor alle foto's de titel, omschrijving en trefwoorden in het Nederlands worden aangeboden. Omdat je die voor andere stockbureaus in het Engels aanlevert, is dat voor de Nationale Beeldbank per foto het nodige vertaalwerk. Het is voor een ieder persoonlijk of hij/zij er voor de Natioale Beeldbank deze extra moeite voor wil doen.

Het maximaal aantal (per twee weken) aan te mogen bieden foto's bij de Nationale Beeldbank varieert. Dat hangt af van je voorgeschiedenis als fotograaf bij de Nationale Beeldbank. Mijn aantal is 150 foto's wat ik echter in de verste verte nooit haal. Andere (nieuwe) fotografen mogen 'slechts' 20 of 50 foto's per keer aanbieden. Is de kwaliteit darvan goed met weinig afkeuringen dan kan dat aantal stijgen.

Reviews
In het verleden werden vrijwel alle aangeboden foto's geaccepteerd. Sinds een aantal jaren worden deze echter ook gereviewd. De Nationale Beeldbank probeert zodoende de gemiddelde kwaliteit van haar foto's te verhogen. Het reviewen duurt soms behoorlijk lang. Wachttijden van meer dan twee weken zijn geen uitzondering. Ook worden er vaak foto's om onbegrijpelijke redenen afgekeurd. De Nationale Beeldbank is daarbij allergisch voor sensorvlekjes en 'storende elementen' die andere bureaus vaak niet eens zien. De beeldredacteuren komen daarbij soms behoorlijk 'belerend' over hoe een stockfoto er wel of niet dient uit te zien.
Na verwijdering van gesignaleerde 'ongerechtigheden' (indien mogelijk) komen deze foto's er na herkeuring echter meestal wel door.
Ik heb van de Nationale Beeldbank geen statistieken, maar ik schat dat ruim 90% van  mijn foto's is goedgekeurd.

Het aantal verkopen op de Nationale Beeldbank is lager dan bij de internationale stocksites. Per verkochte foto krijg je echter wel meteen een bedrag dat varieert van € 3,99 tot wel € 35,-. Daardoor is het mogelijk om ook met mindere aantallen verkopen toch een aardige omzet te genereren.
De uitbetaling is in euro's en geschiedt per verkochte foto. Deze wordt rechtstreeks op je bankrekening gestort. Wel moet je daarop soms lang wachten. Uitbetalingen pas vijf maanden later dan de verkoop zijn geen uitzondering.

Mijn verdiensten
Mijn verdiensten bij de Nationale Beeldbank t/m maart 2016
Mijn topmaanden bij de Nationale Beeldbank hadden een verkoop van tegen de 160 euro. De verkopen zijn echter zeer grillig. En mijn gemiddelde over de laatste jaren is weer aan het dalen. Geen idee waarom!?

Afwachten hoe zich dit ontwikkeld. Omdat je voor elke foto toch vrij veel extra moeite moet doen, moet die inspanning zich uiteraard wel een beetje blijven lonen.

Startscherm Nationale Beeldbank

Alle foto' s die redactioneel worden gebruikt hebben, afhankelijk van het formaat, een prijs die loopt van € 9,99 voor 280 pixels tot € 65,- voor het originele formaat. Voor commercieel gebruik gelden er hogere tarieven.
De Nationale Beeldbank verkoopt ook abonnementen. Die worden per klant afgesproken.
Voor meer informatie zie de Veelgestelde vragen voor Klanten.

Geen bijzonderheden.

Direct naar de Nationale Beeldbank
Bekijk mijn foto's
Bekijk foto's
Je wilt foto's kopen
Koop foto's
Ga zelf foto's verkopen
Meld je aan

Nationale Beeldbank links
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 21 januari 2018

Captcha afbeelding