Stockbureaus
Welke stockbureaus zijn er. En wat zijn hun specifieke kenmerken?
Overzicht Stockbureaus

Overzicht Stockbureaus
Wat kan ik per bureau lezen?

Naar overzicht

Laatste reacties

Nationale Beeldbank
29 augustus 2018
Ik heb deze pagina nu aangepast. Nogmaals bedankt voor de tip !
Wat is stockfotografie
27 augustus 2018
bedankt voor je snelle reactie Wllem!
Wat is stockfotografie
26 augustus 2018
Hallo Mirjam, Je mag je foto's bij meerdere stockbureaus tegelijk aanbieden. Het is overigens wel mogelijk om exclusief ...
Wat is stockfotografie
26 augustus 2018
hallo, ik vraag me af of de foto's die ik wil gaan aan gaan bieden bij meerdere stockbureaus aangemeld kunnen worden of ...
Nationale Beeldbank
21 augustus 2018
Vandaag een bericht van NBB / Hollandse Hoogte over de uitbetaling van achterstallige 'pictorights'. Een leuk bedragje !...

Depositphotos

Nationale Beeldbank

De Nationale Beeldbank is anders dan de andere behandelde stockbureaus. Deze Nederlandse stocksite richt zich specifiek op het Nederlandse beeld. Niet alle foto's zijn dus geschikt. Foto's dienen in Nederland te zijn gemaakt, of - indien elders gemaakt - duidelijke Nederlandse kenmerken in zich te hebben.

Update augustus 2018
De Nationale Beeldbank is overgenomen door fotobureau Hollandse Hoogte​. De NBB blijft daarbinnen als merk gewoon bestaan, alleen de website wordt wel aangepast. Op 24 september 2018 zal die live gaan!
Wanneer er meer nieuws beschikbaar komt zal ik dat hier vermelden.

Homepage Nationale Beeldbank
De website van de Nationale Beeldbank is strak weergegeven maar ook vrij  spartaans uitgevoerd. Uitgebreide (grafische) overzichten zijn niet aanwezig. De website is in 2017 gereorganiseerd, maar kwa look en feel is die niet veel verbeterd. Als fotograaf moet je af en toe even zoeken waar de verschillende functies zitten.
De site van de Nationale Beeldbank is uiteraard in het Nederlands. Andere talen zijn ook niet beschikbaar.
Toelating
Nieuwe fotografen die zich aanmelden bij de Nationale Beeldbank moeten eerst 20 beelden aanbieden. Een team van beeldredacteuren beoordeelt dan of de foto's voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria. Pas daarna ben je officieel geregistreerd. Lees ook de veel gestelde vragen voor fotografen.
Invullen metagegevens bij de Nationale Beeldbank. De grootste klus is het vervangen van de vaak al ingevulde Engelstalige keywords door de Nederlandse vertaling.

Uploaden
Het aanbieden van foto's gaat via de website. Dat werkt snel. Ook uploaden met FTP is tegenwoordig  mogelijk.
De Nationale Beeldbank is een Nederlandse site. Dus moeten voor alle foto's de titel, omschrijving en trefwoorden in het Nederlands worden aangeboden. Omdat je die voor andere stockbureaus in het Engels aanlevert, is dat voor de Nationale Beeldbank per foto het nodige vertaalwerk. Het is voor een ieder persoonlijk of hij/zij er voor de Natioale Beeldbank deze extra moeite voor wil doen.

Het maximaal aantal aan te mogen bieden foto's bij de Nationale Beeldbank varieert. Dat hangt af van je voorgeschiedenis als fotograaf bij de Nationale Beeldbank. Mijn aantal is 150 foto's per maand. Andere (nieuwe) fotografen mogen 'slechts' 20 of 50 foto's per keer aanbieden. Is de kwaliteit daarvan goed met weinig afkeuringen, dan kan dat aantal stijgen.

Reviews
In het verleden werden vrijwel alle aangeboden foto's geaccepteerd. Sinds een aantal jaren worden deze ook gereviewd. De Nationale Beeldbank probeert zodoende de gemiddelde kwaliteit van haar foto's te verhogen. Het reviewen duurt tegenwoordig meestal enkele dagen. Soms worden er foto's om onbegrijpelijke redenen afgekeurd. De Nationale Beeldbank is daarbij allergisch voor sensorvlekjes en 'storende elementen' die andere bureaus vaak niet eens zien. De beeldredacteuren komen daarbij soms behoorlijk 'belerend' over hoe een stockfoto er wel of niet dient uit te zien.
Na verwijdering van gesignaleerde 'ongerechtigheden' (indien mogelijk) komen deze foto's er na herkeuring echter meestal wel door.

Het aantal verkopen op de Nationale Beeldbank is lager dan bij de internationale stocksites. Per verkochte foto krijg je wel meteen een bedrag dat varieert van een paar euro tot wel 50 euro. Daardoor is het mogelijk om ook met mindere aantallen verkopen een aardige omzet te genereren.
De uitbetaling is in euro's en geschiedt per verkochte foto. Deze wordt rechtstreeks op je bankrekening gestort. Wel moet je daarop soms lang wachten. Uitbetalingen pas vijf maanden later dan de verkoop zijn geen uitzondering.

Mijn verdiensten
Mijn verdiensten bij de Nationale Beeldbank per kwartaal bijgewerkt t/m maart 2018
Mijn topmaanden bij de Nationale Beeldbank hadden een verkoop van tegen de 160 euro. De verkopen zijn echter zeer grillig. En mijn gemiddelde over de laatste jaren is weer aan het dalen. Geen idee waarom!?

Afwachten hoe zich dit ontwikkeld. Omdat je voor elke foto toch vrij veel extra moeite moet doen, moet die inspanning zich uiteraard wel een beetje blijven lonen.

Foto's kopen bij de Nationale Beeldbank

De Nationale Beeldbank hanteert een prijsmodel met zes formaten foto's en twee gebruikstypen; redactioneel en commercieel. Op de website zelf worden geen verkoopprijzen vermeld. Daarvoor dient men contact op te nemen met de Nationale Beeldbank
Voor meer informatie zie de Veelgestelde vragen voor Klanten.

Geen bijzonderheden.

Bekijk mijn foto's
Bekijk foto's
Je wilt foto's kopen
Koop foto's
Ga zelf foto's verkopen
Meld je aan
Nationale Beeldbank links
Mijn portfolio - Mijn foto's bij de Nationale Beeldbank

Nationale Beeldbank Homepage
- Homepage en startpagina voor voor kopers
FAQ klanten - Veel gestelde vragen voor klanten die foto's willen kopen bij de Nationale Beeldbank. 
FAQ verkopers - Veel gestelde vragen voor fotografen die foto's willen aanbieden bij de Nationale Beeldbank.
 

Reacties 7

Tromp Willem van Urk op dinsdag 21 augustus 2018 18:48

Vandaag een bericht van NBB / Hollandse Hoogte over de uitbetaling van achterstallige 'pictorights'. Een leuk bedragje !
Vooralsnog pakt die overname niet verkeerd uit

Vandaag een bericht van NBB / Hollandse Hoogte over de uitbetaling van achterstallige 'pictorights'. Een leuk bedragje ! Vooralsnog pakt die overname niet verkeerd uit :)
Gast - Ruud Morijn op zondag 19 augustus 2018 07:48

Ik ben ook heel geïnteresseerd hoe de ontwikkelingen verlopen. Ik vond de Nationale Beeldbank wel degelijk interessant; globaal 20% van mijn inkomen als fotograaf kwam uit die bron. De tijd tussen de feitelijke verkoop van de foto en de afrekening ervan was wel vaak ongebruikelijk lang, maar uiteindelijk kwam het wel in orde.

Maar ik reageer nu vooral omdat ik hierboven las dat het niet mogelijk is om je portfolio bij de Nationale Beeldbank te tonen. Dat kan n.l. wel: https://www.nationalebeeldbank.nl/contributor/browse/3635/tw-van-urk

Ik ben ook heel geïnteresseerd hoe de ontwikkelingen verlopen. Ik vond de Nationale Beeldbank wel degelijk interessant; globaal 20% van mijn inkomen als fotograaf kwam uit die bron. De tijd tussen de feitelijke verkoop van de foto en de afrekening ervan was wel vaak ongebruikelijk lang, maar uiteindelijk kwam het wel in orde. Maar ik reageer nu vooral omdat ik hierboven las dat het niet mogelijk is om je portfolio bij de Nationale Beeldbank te tonen. Dat kan n.l. wel: https://www.nationalebeeldbank.nl/contributor/browse/3635/tw-van-urk
Tromp Willem van Urk op zondag 19 augustus 2018 20:29

Dag Ruud,
Bedankt voor de tip. Dat wist ik nog niet!
Ik zal binnenkort mijn website er op aanpassen

Dag Ruud, Bedankt voor de tip. Dat wist ik nog niet! Ik zal binnenkort mijn website er op aanpassen :D
Tromp Willem van Urk op woensdag 29 augustus 2018 08:45

Ik heb deze pagina nu aangepast. Nogmaals bedankt voor de tip !

Ik heb deze pagina nu aangepast. Nogmaals bedankt voor de tip !
Gast - Hubertus Huijg op zaterdag 04 augustus 2018 11:48

Inmiddels is Nationale Beeldbank overgenomen door Hollandse Hoogte ...

http://www.guidokoppes.nl/in_dutch/nationale-beeldbank-overgenomen-door-hollandse-hoogte/

Inmiddels is Nationale Beeldbank overgenomen door Hollandse Hoogte ... http://www.guidokoppes.nl/in_dutch/nationale-beeldbank-overgenomen-door-hollandse-hoogte/
Tromp Willem van Urk op vrijdag 10 augustus 2018 06:40

Ja, ik heb daarover ook bericht gehad van de NBB. Interessant artikel! Ik ben benieuwd hoe zich dit verder ontwikkelt.
En wanneer er meer duidelijk is zal ik de informatie op deze pagina aanpassen.

Ja, ik heb daarover ook bericht gehad van de NBB. Interessant artikel! Ik ben benieuwd hoe zich dit verder ontwikkelt. En wanneer er meer duidelijk is zal ik de informatie op deze pagina aanpassen.
Gast - dailyphotopress op vrijdag 20 april 2018 11:00

Helaas heeft de nationale beeldbank bij mij afgedaan,heb er ooit eens wat foto's opgezet maar snel weer afgehaald omdat het meer gezeur was dan vlot uitbetalen en dan die prijzen waarvoor ze hun foto's aanbieden belachelijk,.

Nu weet ik als beroepsfotojournalist dat er in tegenstelling tot een jaar of 20 weinig of niets meer te verdienen is met de fotografie mede door goedkope stockbureautjes die elkaar bevechten,dit komt door de digitale fotografie en de kwaliteit die hier mee gepaard gaat.
Een stock bureau is leuk voor amateurfotografen maar niets voor mij omdat ik vooral nieuws en sport fotografeerde,maar van de nationale beeldbank krijg ik nog steeds een foto betaald maar ja wanneer :-)

Helaas heeft de nationale beeldbank bij mij afgedaan,heb er ooit eens wat foto's opgezet maar snel weer afgehaald omdat het meer gezeur was dan vlot uitbetalen en dan die prijzen waarvoor ze hun foto's aanbieden belachelijk,. Nu weet ik als beroepsfotojournalist dat er in tegenstelling tot een jaar of 20 weinig of niets meer te verdienen is met de fotografie mede door goedkope stockbureautjes die elkaar bevechten,dit komt door de digitale fotografie en de kwaliteit die hier mee gepaard gaat. Een stock bureau is leuk voor amateurfotografen maar niets voor mij omdat ik vooral nieuws en sport fotografeerde,maar van de nationale beeldbank krijg ik nog steeds een foto betaald maar ja wanneer :-)
Gast
dinsdag 18 september 2018

Captcha afbeelding