Stockbureaus
Welke stockbureaus zijn er. En wat zijn hun specifieke kenmerken?
Overzicht Stockbureaus

Overzicht Stockbureaus
Wat kan ik per bureau lezen?

Naar overzicht

Laatste reacties

Trefwoorden missers
17 november 2017
Ha Carel, Bij Dreamstime kun je idd zien waarop gezocht is bij een verkoop. Handig om eens naar te kijken. Shutterstock ...
Trefwoorden missers
16 november 2017
Wat een mooi toeval om vrouw tegen te komen op deze folder! De vraag is hoe je bij het kiezen van trefwoorden ‘out of th...
Helgoland
23 september 2017
Ben ik helemaal met je eens Carel. Maar ook aan het maken van een speciale stockfoto kun je heel veel plezier beleven. ...
Helgoland
23 september 2017
Mooie fotoserie van Helgoland Tromp Willem. Ik wist niet dat die Jan van Genten zo mak waren, je kunt ze kennelijk van d...
Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!
11 juni 2017
zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen:https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/3...

Depositphotos

Shutterstock

Shutterstock is verreweg het grootste stockbureau. De database bevat momenteel meer dan 65 miljoen stockfoto's. Dat is een enorm aantal. Maar ondanks, of misschien ook wel juist door de grote database wordt Shutterstock door heel veel kopers bezocht​. Dagelijks verkoopt Shutterstock meer dan 230.000 afbeeldingen! De verdiensten zijn hier voor de meeste fotografen dan ook verreweg het hoogst.
Als je stockfoto's wilt gaan verkopen kun je niet om Shutterstock heen!
Contributor pagina met mijn laatste verkopen in beeld.
De website van Shutterstock is goed verzorgd en is overzichtelijk ingedeeld. Voor kopers en verkopers van foto's zijn er aparte pagina's. Beide pagina's zijn in meerdere talen beschikbaar. De homepage, waar vandaan je ook meteen foto's kunt kopen, is er ook in het Nederlands. De pagina voor contributors (verkopers) is dat (nog) niet.

Op de contributer-pagina zie je in één overzicht de maandelijkse aantallen verkopen, je verdiensten en de status van je actuele en aangeboden foto's. Leuk is een landkaart waarop je de locatie ziet waar je laatste 10 foto's zijn verkocht.
Het is mogelijk zogenaamde sets aan te maken. Via zelf aan te geven criteria kun je zo de statistieken van een subset van je eigen foto's bijhouden. Naar keus laat je er daarvan een aantal op de startpagina tonen.
Er zijn de nodige vervolgpagina's met veel aanvullende informatie en overzichten.

Naast foto's worden er op Shutterstock ook video's, vectoren en muziektracks verkocht.

Enter your text here ...cvxcvxzcv

Toelating
Shutterstock had voorheen een strenge selectie om toegelaten te worden als fotograaf. Daarvoor moesten er eerst 10 foto´s ter beoordeling worden aangeboden waarvan er dan minimaal zeven moesten worden goedgekeurd. Bij een eventuele afkeuring moest er een maand worden gewacht voordat een nieuwe poging gedaan kon worden. Veel potentiële verkopers zijn daarop afgehaakt.

In december 2015 heeft Shutterstock dit beleid drastisch omgegooid. Voor toelating is nog maar één goedgekeurde foto nodig! Dat moet voor een ieder te doen zijn. Reden te meer om zeker op Shutterstock foto's te gaan verkopen. En ben je al een keer eerder afgewezen, alle kans om het nog een keer te proberen!

Uploaden
Het aanbieden van foto's naar Shutterstock gaat snel en makkelijk. Voor het uploaden is een webformulier beschikbaar. Dat werkt overzichtelijk en snel.  Je kan ook uploaden met FTP.

Toekennen van categorieën aan nieuwe foto's in Shutterstock
Daarna staan de foto's voor je klaar en kun je metadata invullen. Het is handig deze al voor het uploaden aan de foto toe te voegen. Op Shutterstock hoef je dan alleen nog maar categorieën toe te voegen. Shutterstock voert vervolgens een spellingscontrole uit. Bij vermeende fouten wordt er een alternatief gegeven. Bij echte tikfouten is dat soms makkelijk maar bij eigennamen als plaatsnamen hoef je daarop niet in te gaan. Je biedt de foto's daarna nogmaals aan. Shutterstock accepteert nu alle spelling en daarna staan de foto's gereed om gerevieuwed te worden.

Bij Shutterstock mag je een onbeperkt aantal foto's aanbieden. Het is dus mogelijk relatief snel een groot portfolio op te bouwen. Ikzelf ben daar vrij traag in. Jaarlijks kom ik niet verder dan zo'n vierhonderd nieuwe foto's. Maar er zijn ook fotografen die dat in een paar maanden of nog korter presteren! Zeker als je al veel foto's 'in voorraad' hebt kun je vrij snel een groot portfolio opbouwen. En met het groeien van je portfolio nemen je verdiensten uiteraard evenredig toe!

Reviews
Elke foto wordt altijd afzonderlijk beoordeeld. Die keuring was altijd al streng en is dat nog steeds. Alleen kwalitatief goede foto's worden toegelaten. Blijven opletten dus met wat je aanbiedt. Op de pagina met veel gestelde vragen staat daarover een aantal tips. Let daarbij op de criteria waarop een foto zeker wordt afgekeurd!

De beoordeling van de foto´s is meestal vrij vlot en binnen enkele dagen gereed. Soms duurt het echter ook wel langer. Zoals al vermeld is de keuring streng. Ik zelf zit op een goedkeuringspercentage van zo'n 75 procent.

Ondanks, of misschien wel juist dóór de enorme aantallen foto's, is Shutterstock het best verkopende stockbureau. Vrijwel alle stockfotografen verdienen bij Shutterstock verreweg het meest!

  • De meest verkochte foto is de zogenaamde Subscription.  Deze levert je echter per verkoop 'slechts' $0,25 op. Maar door de grote aantallen verkopen lopen de verdiensten toch snel op. Heb je bij Shutterstock meer dan $500,- verkocht, dan worden de vergoedingen ook hoger. Je krijgt dan per subscription 33 dollarcent en dat loopt dan nog door tot 38 dollarcent per foto.
  • On Demand foto's verkoop je iets minder. Maar die leveren wel meer op. Ook daarvan wordt bij meer verkopen het bedrag hoger. Je begint bij $1.88 en dat kan doorgroeien tot $2.85,-.
  • En zo af en toe verkoop je een Custom Image of Enhanced License. De vergoedingen daarvan variëren van enkele dollars tot maximaal $120 dollar per foto.
  • Het complete vergoedingenoverzicht kun je hier vinden.
Uitbetalingen bij Shutterstock zijn in dollars en  worden aan het eind van elke maand automatisch overgemaakt als je op dat moment meer dan 100 dollar hebt verkocht. Deze limiet is ook in te stellen op 75 dollar.

Mijn verdiensten
Mijn verdiensten bij Shutterstock t/m maart 2016
Sinds ik me in 2009 bij Shutterstock heb aangemeld zijn mijn verdiensten daar gestaag gegroeid. Zo rond september 2012 lagen mijn verkopen met ruim 1100 foto's tussen de 150 á 200 dollar per maand. Nu ben ik met ca 2700 foto's op weg naar gemiddeld vierhonderd dollar. Dit bedrag loopt dus aardig gelijk op met het aantal foto's online. Een eenvoudig rekensommetje leert dan dat ik bij Shutterstock momenteel ongeveer 6 á 7 op 1 loop. Dus voor elke zes á zeven foto's online verdien ik gemiddeld één dollar per maand. Als ik meer wil verdienen weet ik dus wat mij te doen staat. Maar dat zou uiteraard ook voor u kunnen gelden !!

Voor meer algemene artikelen over mijn verkopen kun je bij de categorie verdiensten kijken

Homepage Shutterstock met de mogelijkheid meteen foto's te zoeken

Shutterstock verkoopt alleen foto's op het grootste formaat. Afbeeldingen in kleinere resoluties zijn niet te krijgen. Het werkt daarbij voornamelijk met abonnementen. Die kun je afsluiten voor een maand of voor een jaar waarin je in die periode een maximaal aantal afbeeldingen kan downloaden. Je kan daarbij kiezen tussen 350 of 750 stuks per maand. Losse foto's zijn ook te koop. Je kan een pakket kopen voor vijf of vijfentwintig afbeeldingen. De goedkoopste daarvan is €39,- voor vijf foto's.
Een compleet overzicht van alle Shutterstock prijzen vind je in hun prijsstelling.

Door hun abonnementen en tariefstructuur is Shutterstock met name geschikt voor grotere (professionele) afnemers. Wil je zo af en toe een losse foto kopen, dan moet je even rekenen waar je het goedkoopst uit bent. Andere stockbureaus verkopen ook vaak foto's per stuk en bieden die dan ook aan in lagere resoluties. Heb je genoeg aan die lagere resolutie, dan kun je dan voor wat betreft de kosten meestal beter uitwijken naar een ander stockbureau

Ranking
Shutterstock maakt gebruik van een zogenaamd slim ranking systeem. De periode net na het uploaden van een foto krijgt deze een 'hogere score' dan de foto's die er al wat langer staan. Daardoor staan nieuwe foto's net even wat meer in de picture en hebben dus wat extra kans om te verkopen.
Het overkomt me dan ook regelmatig dat een aantal nieuwe foto's meteen na het uploaden wordt verkocht.

Voor nieuwe fotografen geldt bovenstaande nog eens extra. Ook als nieuwe fotograaf worden je foto's een tijdje extra gewaardeerd. Beschouw het maar als een duwtje in de rug om met de verkopen even goed op gang te komen.
Maak daar dus gebruik van! Ben je net aangemeld, probeer dan de eerste weken/maanden meteen zoveel mogelijk foto's aan te bieden. Je verkopen komen dan meteen goed op gang en dat is natuurlijk wel zo plezierig.

Overigens, hoe het rankingsysteem van Shutterstock precies werkt is een groot mysterie. Shutterstock doet daar zelf geen mededelingen over. Bovenstaande uitleg is 'slechts' de ervaring van mij en heel veel andere fotografen.

Shutterstock verkoopt alleen foto's op het grootste formaat. Afbeeldingen in kleinere resoluties zijn niet te krijgen. Het werkt daarbij voornamelijk met abonnementen. Die kun je afsluiten voor een maand of voor een jaar waarin je in die periode een maximaal aantal afbeeldingen kan downloaden. Je kan daarbij kiezen tussen 350 of 750 stuks per maand. Losse foto's zijn ook te koop. Je kan een pakket kopen voor vijf of vijfentwintig afbeeldingen.
Een compleet overzicht van alle Shutterstock prijzen vind je in hun prijsstelling.

Door hun abonnementen en tariefstructuur is Shutterstock met name geschikt voor grotere (professionele) afnemers. Wil je zo af en toe een losse foto kopen, dan moet je even rekenen waar je het goedkoopst uit bent. Andere stockbureaus verkopen ook vaak foto's per stuk en bieden die dan ook aan in lagere resoluties. Heb je genoeg aan die lagere resolutie, dan kun je dan voor wat betreft de kosten meestal beter uitwijken naar een ander stockbureau.

Direct naar Shutterstock

Bekijk mijn foto's
Bekijk foto's

Je wilt foto's kopen
Koop foto's

Ga zelf foto's verkopen
Meld je aan

Shutterstock links
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 21 januari 2018

Captcha afbeelding