Foto's Verkopen

Iedereen kan stockfoto's gaan verkopen. Voor de professionele fotograaf is dat dan een mooie aanvulling op zijn inkomen. Voor de amateur fotograaf kan het een leuke bijverdienste zijn.
Er mee beginnen is ook relatief eenvoudig. Het kost je niets en heb je eenmaal een aantal foto's in de verkoop dan blijven die voor altijd inkomsten voor je genereren.

Een van mijn eerste goedlopende stockfoto's. Alleen al bij Shutterstock in vier jaar tijd meer dan 450 keer verkocht!

Starten met foto's verkopen

Het belangrijkste besluit dat je vooraf moet nemen is of jij wel of niet stockfoto's wilt gaan verkopen. Lees daarvoor eerst mijn blog Heeft starten met stockfotografie (nu nog) wel zin?
Na een eventuele bewerking van de foto voeg je trefwoorden, een titel en beschrijving toe. Daarna upload je de foto naar het stockbureau. Elke aangeboden foto staat daarna in de wacht totdat hij is gecontroleerd (review). Foto's die niet voldoen aan de eisen worden afgekeurd.
Is de beslissing genomen genomen, dan kun je kiezen uit verschillende stockbureaus. Je meldt je aan bij een of meerdere daarvan.
Nadat de acceptatieprocedure van een stockbureau met goed gevolg is doorlopen kan worden begonnen met het aanbieden van foto's.
Is de foto goedgekeurd, dan komt hij in de verkoop. Elke stockbureau heeft een overzichtspagina waar de nodige statistieken van je foto's worden bijgehouden. Welke foto is hoe vaak bekeken en verkocht, en wat is er voor betaald?
Het is leuk om af en toe even op deze pagina's te kijken en zo de actuele status van je verkopen te volgen.
Als alle verkopen bij elkaar een bepaald bedrag bereikt hebben kan een uitbetaling worden aangevraagd. Soms wordt deze automatisch verzorgd. Het gemakkelijkst is de betaling te laten lopen via PayPal. Dus zorg er voor dat je daarbij een account hebt.

Met welk stockbureau te beginnen?

Het meest ambitieuze stockbureau om mee te beginnen is Shutterstock. In januari 2016 is de toelating bij Shutterstock ook nog eens veel makkelijker geworden. Toegelaten worden als fotograaf is nu geen grote hindernis meer. Uiteraard worden wel al je foto's afzonderlijk gekeurd. Zorg dus dat die in orde zijn!
De verdiensten waren hier van oudsher ook verreweg het hoogst. Sinds 2020 heeft Shutterstock echter haar royalty structuur voor fotografen aangepast. De inkomsten zijn daardoor toch wel lager geworden. Het is nog afwachten of Shutterstock haar leidende positie als meest verkopende stockbureau behoudt!?
Foto's verkopen via Shutterstock
Het tweede grootste bureau is Adobe Stock. De omzet van dit bureau groeit nog steeds. Sinds 2022 zijn de verdiensten van Adobe Stock (bij mij) steeds vaker het hoogst.
iStock is het derde bureau van de 'grote drie'.
Depositphotos is kleiner maar wel een goed bureau om mee te beginnen. De website van Depositphotos werkt erg plezierig. Het aantal geaccepteerde foto's is hoog. Dit is ook een van de weinige stockbureaus waar nog steeds groei in zit.
Wil je wat rustiger aan beginnen dan zijn Dreamstime en 123RF goede keuzes. Echter het aantal verkopen ligt hier - vooral als je net begint - veel lager.
De overige bureaus liggen wat betreft gebruiksgemak een beetje tussen de de genoemde bureaus in. Voor meer informatie over alle stockbureaus kun je de specifieke informatiepagina nog eens nalezen

Meer informatie

Op de pagina's Veel Gestelde Vragen worden alle stappen van de workflow in stockfotografie in meer detail beschreven.

Het Handboek Stockfotografie geeft de meest gedetailleerde beschrijving van alle aspecten van stockfotografie. Wil ik er mee beginnen? En daarna van het maken en bewerken van geschikte stockfoto's tot en met het verkopen daarvan via een stockbureau.
Ook van een 15-tal stockbureaus worden alle specifieke kenmerken behandeld.

  • Alle losse onderwerpen op deze website staan in een logische volgorde in het handboek.
  • De onderwerpen zijn veel meer inhoudelijke en gedetailleerd beschreven dan op deze website.
  • En er staan ook veel nieuwe onderwerpen in het handboek die niet op deze website besproken worden.
Al met behandelt het handboek alle belangrijkste aspecten van stockfotografie en geeft het een van A tot Z instructie hoe daar mee te beginnen

Frustratie en voldoening

Beginnen met stockfotografie geeft de nodige frustratie. Hoe goed je zelf de kwaliteit van je aangeboden foto's ook vindt, reviewers vinden bij sommige foto's altijd wel weer iets wat niet goed is. Dat kan zeer frustrerend zijn. Stug volhouden loont echter de moeite. Na verloop van tijd krijg je steeds meer in de gaten van wat wel of niet kan. Onbegrijpelijke afkeuringen blijven echter altijd voorkomen. Daar moet je tegen kunnen. Als stockfotograaf heb je een dikke huid nodig!
De voldoening krijg je als je merkt dat bepaalde foto's (steeds meer) beginnen te verkopen. En dan komt het moment dat je een eigen foto terug ziet op een website of in een tijdschrift. Dan is die frustratie weer snel verdwenen. Een paar leuke persoonlijke ervaringen:

Mijn eigen verdiensten

Op deze website vermeld ik ook wat ik zelf verdien met stockfotografie. Ik wil daarover niet geheimzinnig doen. En jij hebt als (potentiële) stockfotograaf een beetje een indruk wat je wel of niet zou mogen verwachten. Uiteraard mag je mijn resultaten niet zonder meer representatief noemen voor andere fotografen. Maar je hebt in ieder geval een indicatie.
Op deze website kun je dus regelmatig een berichtje vinden over mijn 'resultaten'. Alle artikelen daarover kun je vinden in de categorie Verdiensten. Bij alle stockbureaus die ik beschrijf heb ik een grafiek opgenomen van mijn specifieke verdiensten bij dat bureau. Mijn laatste blog over mijn verdiensten is Twaalf jaar stockfotografie.
Als je wilt zien welke foto's ik het meest verkoop kun je mijn Bestsellers Galerij bekijken.

Provisie

Als je je aanmeldt bij een bureau via een van 'mijn' links krijg ik bij sommige bureaus een kleine provisie als jij iets verkoopt. Voor jou als verkoper maakt dat echter niets uit. Jouw verdiensten blijven exact hetzelfde.
Ik vind het eerlijk dit vooraf te vermelden. Bij vrijwel alle internetlinks naar stocksites zie je dat de link voorzien is van het referentienummer van de 'aanbrenger'. Dat doen zonder vermelding vind ik persoonlijk niet netjes. Ikzelf heb me indertijd aangemeld bij onder meer Shutterstock via iemand die dat ook vooraf had gemeld. En nu hoop ik natuurlijk een beetje dat anderen bij mij net zo denken.
Als tegenprestatie heb ik geprobeerd op deze site de nodige nuttige informatie te vermelden. Aan jou nu de keus of je aan stockfotografie wilt gaan doen, en of je daarvoor dan mijn links wilt gebruiken. En als je nog vragen hebt mag je me die altijd stellen.
Lees meer over foto's verkopen
Welke stockbureaus zijn er?
Artikelen over mijn verdiensten.
Altijd leuk om je eigen foto's terug te zien.
Raadpleeg de FAQ.
 

Reacties 13

Gast - Roos op vrijdag, 20 mei 2022 14:13

Hoi,
Klopt het dat je op meerdere sites dezelfde foto's aan mag bieden? Of werk je dan je verkopen tegen?

Met vriendelijke groet!

Hoi, Klopt het dat je op meerdere sites dezelfde foto's aan mag bieden? Of werk je dan je verkopen tegen? Met vriendelijke groet!
Gast - Roos op vrijdag, 20 mei 2022 14:15

Ik zie nu dat het in de FAQ staat, oeps! Hele prettige site met veel informatie, dank daarvoor

Ik zie nu dat het in de FAQ staat, oeps! Hele prettige site met veel informatie, dank daarvoor :)
Tromp Willem van Urk op zaterdag, 21 mei 2022 18:12

Bedankt voor je reactie Roos. En als je nog andere vragen hebt hoor ik ze graag!

Bedankt voor je reactie Roos. En als je nog andere vragen hebt hoor ik ze graag!
Gast - Fred op zaterdag, 02 mei 2020 11:13

Dank voor je mooie site, heel verhelderend en leuk om zo een overzicht te krijgen. Heb je al ervaring met Photochain.io? Ik heb daar nu mijn eerste foto's op staan. Het initiatief vind ik goed maar naamsbekendheid moet het nog krijgen.
Vandaar dat ik mij ook verder oriënteer en op jouw site kwam. Praktische vraag: Mag je bij meerdere stockburo's dezelfde foto's uploaden zijn daar richtlijnen in.

Dank voor je mooie site, heel verhelderend en leuk om zo een overzicht te krijgen. Heb je al ervaring met Photochain.io? Ik heb daar nu mijn eerste foto's op staan. Het initiatief vind ik goed maar naamsbekendheid moet het nog krijgen. Vandaar dat ik mij ook verder oriënteer en op jouw site kwam. Praktische vraag: Mag je bij meerdere stockburo's dezelfde foto's uploaden zijn daar richtlijnen in.
Tromp Willem van Urk op zaterdag, 02 mei 2020 16:36

Dag Fred. Leuk dat je mijn site bekeken hebt. Bedankt voor de Photochain tip. Ik kende ze nog niet. Ik heb even gekeken, maar ze hebben nog niet veel foto's online. Dat bureau zal zich dus nog moeten bewijzen. Maar een provisie van 80% is wel aantrekkelijk :-).
Je vraag heb ik al in de FAQ Mag ik dezelfde foto bij meer stockbureaus tegelijk aanbieden? beantwoord. Veel succes !!

Dag Fred. Leuk dat je mijn site bekeken hebt. Bedankt voor de Photochain tip. Ik kende ze nog niet. Ik heb even gekeken, maar ze hebben nog niet veel foto's online. Dat bureau zal zich dus nog moeten bewijzen. Maar een provisie van 80% is wel aantrekkelijk :-). Je vraag heb ik al in de FAQ [url=https://www.kruwt.nl/faq/mag-ik-dezelfde-foto-bij-meer-stockbureaus-tegelijk-aanbieden]Mag ik dezelfde foto bij meer stockbureaus tegelijk aanbieden?[/url] beantwoord. Veel succes !!
Gast - Kim op dinsdag, 29 oktober 2019 14:19

Hoi,

Bedankt voor de fijne info. Ik heb nog even een vraagje ik heb foto's ingestuurd en een paar zijn afgekeurd omdat er en spelfout in de omschrijving staat. Hoe kan ik dat aan passen en de foto op nieuw in sturen?

Ik hoop dat u mij kunt helpen. Want zelf kom ik er niet uit

Met vrouwelijke groet,
Kim

Hoi, Bedankt voor de fijne info. Ik heb nog even een vraagje ik heb foto's ingestuurd en een paar zijn afgekeurd omdat er en spelfout in de omschrijving staat. Hoe kan ik dat aan passen en de foto op nieuw in sturen? Ik hoop dat u mij kunt helpen. Want zelf kom ik er niet uit Met vrouwelijke groet, Kim
Tromp Willem van Urk op dinsdag, 29 oktober 2019 20:53

Dag Kim,
Je kunt de foto corrigeren, voor jou dus de omschrijving aanpassen. Daarna de foto gewoon opnieuw aanbieden.
Hij wordt dan opnieuw beoordeeld, en hopelijk dan wel geaccepteerd.

Dag Kim, Je kunt de foto corrigeren, voor jou dus de omschrijving aanpassen. Daarna de foto gewoon opnieuw aanbieden. Hij wordt dan opnieuw beoordeeld, en hopelijk dan wel geaccepteerd.
Gast - Andrea op zaterdag, 07 april 2018 08:52

Hallo, ik heb al een tijd foto’s bij shutterstock staan en er zijn diverse foto’s door hen verkocht. Totaal staat mijn teller op $4,75. Mijn probleem met hen is dat ik pas bij $30 krijg uitbetaald. Stel dat ik niet meer mee doe of overlijd, het geld nooit overgemaakt wordt naar mijn rekening. Waarom is dit. Waarom wordt niet bijvoorbeeld per kwartaal of per jaar uitbetaald? Andrea

Hallo, ik heb al een tijd foto’s bij shutterstock staan en er zijn diverse foto’s door hen verkocht. Totaal staat mijn teller op $4,75. Mijn probleem met hen is dat ik pas bij $30 krijg uitbetaald. Stel dat ik niet meer mee doe of overlijd, het geld nooit overgemaakt wordt naar mijn rekening. Waarom is dit. Waarom wordt niet bijvoorbeeld per kwartaal of per jaar uitbetaald? Andrea
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!