Wat is stockfotografie

Meer doen met je foto's. En daarmee ook nog wat verdienen. Dat kan met stockfotografie. Stockfotografie is het verkopen van foto's via internet. Je biedt je foto's aan bij een stockbureau. Dat plaatst je foto's in een online database. Die wordt geraadpleegd door klanten op zoek naar een foto. Wordt jouw foto verkocht dan krijg jij je deel van de opbrengst.
Een leuke manier om wat meer te doen met je foto's en het levert ook nog wat op!
Een van mijn allereerste stockfoto's. Deze heb ik onder meer gebruikt voor mijn toelating bij Shutterstock.

Waarom zijn er stockfoto's?

Wereldwijd zijn er elke dag heel veel foto's nodig. Die worden gebruikt in kranten, tijdschriften, reclamefolders, websites en ga zo maar door. Bedrijven die veel fotomateriaal gebruiken hebben tegenwoordig vaak geen eigen fotograaf (meer) in dienst. Ze kopen hun beeldmateriaal bij stockbureaus.
Voor al die verschillende doelen zijn dus elke dag opnieuw heel veel foto's nodig. En dat is de markt van de stockfotografie.

Wat is een stockfoto?

Letterlijk vertaald is een stockfoto een 'foto op voorraad', dus gereed om te worden verkocht. Dat bepaalt meteen het belangrijkste kenmerk van een stockfoto. Een stockfoto moet verkoopwaarde hebben. Anders gezegd, iemand moet jouw foto willen kopen!
En welke soort foto's zijn dat dan? Om daar achter te komen zou je de bladen in je krantenbak eens moeten doorkijken. Of ga in de boekenwinkel eens bladeren in de tijdschriften die daar te koop liggen. Deze bladen staan vol met foto's en dat zijn vrijwel allemaal stockfoto's. Sommige foto's daarvan zijn speciaal als stockfoto gemaakt. Maar ook de 'gewone' foto's met landschappen, dieren en planten, gebouwen, steden en mensen worden veel gebruikt.
Eigenlijk is bijna elke foto wel geschikt als stockfoto. Stockfoto's maak je overal. Dat zijn dus foto's die je altijd al neemt. Maar je kan ook foto's speciaal als stockfoto maken.

Microstock

Stockfotografie wordt ook wel microstock genoemd. Dat heeft niets te maken met het formaat van de foto, maar veel meer met de vergoeding die er voor betaald wordt. Die is relatief laag. Afhankelijk van de soort verkoop per stockbureau varieert die per verkochte foto van 25 dollarcent tot aan enkele dollars. In sommige gevallen kan de vergoeding per foto ook enkele tientallen dollars of zelfs nog meer bedragen. De meeste foto's worden echter voor het lage tarief verkocht.
Bij dergelijk lage bedragen zou je al snel denken dat stockfotografie niet loont. Echter, stocksites worden wel dagelijks wereldwijd door heel veel kopers gebruikt om aan foto's te komen. Alleen Shutterstock verkoopt elke dag al meer dan 300.000 foto's. En een goede stockfoto kan ook vele malen verkocht worden. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot honderden, of zelfs duizenden verkopen per foto.

Verdienmodel stockfotografie

Groeiende inkomsten stockfotografie.
Het mooie van het verdienmodel van stockfotografie is dat je per foto slechts eenmaal tijd hoeft te investeren. Als je de foto hebt aangeboden aan een stockbureau, dan ben jij klaar. Je hoeft niets meer te doen en je foto's gaan vanaf dan inkomsten genereren. Dat is een vast en blijvend inkomen zonder dat je voor die foto's ooit nog werk hoeft te doen.
Het is even doorzetten, maar bij het groeien van je portfolio stijgt je inkomen ook steeds verder. Afhankelijk van de bereikte omzet en het aantal verkochte foto's wordt de vergoeding per foto steeds hoger.
Het begin gaat langzaam, maar na verloop van tijd gaat stockfotografie daarom steeds meer inkomen opleveren. En dat stijgt dan alleen maar door! Er zijn (professionele) fotografen die er goed van kunnen leven. Dat zal niet iedereen lukken. Maar een leuke bijverdienste is zeker mogelijk.
Hoeveel je verdient hangt grotendeels van jezelf af. Uiteraard speelt de kwaliteit en de 'verkoopwaarde' van je foto's mee. Maar met meer foto's verkoop je gewoon ook meer. Meer verdienen kan dus altijd, maar dan kost het navenant ook meer tijd. Je krijgt dus terug van wat je er in stopt!
Mijn verdiensten per kwartaal na 10 jaar stockfotografie.

Waarom doe ik aan stockfotografie?

Allereerst omdat ik het gewoon erg leuk vind. En het is ook leerzaam. Door stockfotografie leer je toch steeds kritischer naar de kwaliteit van je eigen foto's te kijken. Als een reviewer een foto afkeurt is dat niet leuk, maar tegelijk ook heel leerzaam. Daar heb ik veel van opgestoken.
Verder is er 'de kick' dat mijn foto's verkocht worden. Je kan ze op allerlei plaatsen tegenkomen. Soms geheel onverwacht. In een aantal blogbijdragen laat ik daarvan een paar leuke voorbeelden zien. Lees bijvoorbeeld maar eens Een foto van mijn foto en Trefwoorden missers.
Productfoto
Ik betrap mezelf er de laatste tijd geregeld op dat ik foto's neem die speciaal als stockfoto bedoeld zijn. Zo ben ik ook voorzichtig begonnen met productfotografie. Maar is dat erg? Integendeel! Voor mij geeft dat juist weer een extra dimensie aan mijn hobby. En zo wordt fotograferen steeds leuker.

En tenslotte levert het dus ook wat op. Als het echt werk zou zijn, dan is het (voor de meesten) alleen maar een slecht betaalde baan. Maar ik zie (stock)fotografie toch vooral als een hobby. En zo wil ik het ook houden. De tijd die ik er in wil en kan stoppen doe ik met veel plezier. Net zoals het leuk is om daarover op deze website te schrijven. En de ondertussen toch aardige bijverdienste is dan mooi meegenomen. Fotograferen is een dure hobby. Maar ik kan mijn uitrusting er nu wel mooi van betalen!

Handboek Stockfotografie

Handboek Stockfotografie

Wil je nog (veel) meer weten over stockfotografie, dan zou je het handboek kunnen bekijken dat ik daarover heb geschreven.
Het Handboek Stockfotografie behandelt in detail alle belangrijke aspecten van stockfotografie en het geeft een van A tot Z instructie hoe daar mee te beginnen.

Meer lezen over stockfotografie
Stockfoto's maak je overal
Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden

Mijn ervaringen na Tien jaar stockfotografie
Heeft starten met stockfotografie nu nog wel zin?
Welke stockbureaus zijn er ?
Artikelen over mijn verdiensten
Veel vragen zijn al beantwoord in de FAQ
En wil je wellicht ook gaan beginnen, lees dan door op de pagina Foto's verkopen
 

Reacties 14

Gast - Anneke van Hulst op woensdag, 29 september 2021 21:18

Tromp Willem, ik heb een vraagje mbt verkoop.
Wanneer iemand een foto koopt, mag die deze dan eindeloos gebruiken? Of zit daar op de 1 of andere manier een limiet op?

Tromp Willem, ik heb een vraagje mbt verkoop. Wanneer iemand een foto koopt, mag die deze dan eindeloos gebruiken? Of zit daar op de 1 of andere manier een limiet op?
Tromp Willem van Urk op donderdag, 30 september 2021 09:20

Hallo Anneke,
Goede vraag! Hoe een foto gebruikt mag worden hangt af van de licentie waaronder hij bij een stockbureau verkocht wordt. Dat kan een zogenaamde Rights Managed licentie zijn. Dan zijn er afspraken over aantallen gebruik en de de duur daarvan. Daarnaast is er de Royalty Free licentie. Die geven de koper een vrij algemeen gebruiksrecht van de foto.
Elk stockbureau heeft zijn eigen regels en licentiemodellen. Enige gezamenlijk lijn zit daar niet in. Je hebt daar zelf ook weinig sturing op. Dus ik verkoop gewoon 'overal' mijn foto's en dan zie ik wel wat dat per bureau oplevert.
Overigens verkoop je wel altijd alleen een gebruiksrecht. Jij bent en blijft eigenaar van de foto!
Kun je hier iets mee? groeten, Tromp Willem.

Hallo Anneke, Goede vraag! Hoe een foto gebruikt mag worden hangt af van de licentie waaronder hij bij een stockbureau verkocht wordt. Dat kan een zogenaamde Rights Managed licentie zijn. Dan zijn er afspraken over aantallen gebruik en de de duur daarvan. Daarnaast is er de Royalty Free licentie. Die geven de koper een vrij algemeen gebruiksrecht van de foto. Elk stockbureau heeft zijn eigen regels en licentiemodellen. Enige gezamenlijk lijn zit daar niet in. Je hebt daar zelf ook weinig sturing op. Dus ik verkoop gewoon 'overal' mijn foto's en dan zie ik wel wat dat per bureau oplevert. Overigens verkoop je wel altijd alleen een gebruiksrecht. Jij bent en blijft eigenaar van de foto! Kun je hier iets mee? groeten, Tromp Willem.
Gast - Henk Colijn op zondag, 09 augustus 2020 14:11

Goedemiddag

ik ben een paar weken nu bezig met uploaden van beelden, (nog geen verkopen helaas volgens mij, maar wel leuk om het begin gemaakt te hebben) VRAAG, hoelang blijven beelden staan die niet geaccepteerd zijn, je kunt ze niet zelf verwijderen volgens mij.
en hoe kun je foto's in de categorie editorial krijgen, ook dat kun je niet zelf kiezen, niet gevonden tenminste.
gewoon insturen, en zetten hun dat in deze categorie ?
ik hoop dat je mij verder kunt helpen.

Mvg
Henk

Goedemiddag ik ben een paar weken nu bezig met uploaden van beelden, (nog geen verkopen helaas volgens mij, maar wel leuk om het begin gemaakt te hebben) VRAAG, hoelang blijven beelden staan die niet geaccepteerd zijn, je kunt ze niet zelf verwijderen volgens mij. en hoe kun je foto's in de categorie editorial krijgen, ook dat kun je niet zelf kiezen, niet gevonden tenminste. gewoon insturen, en zetten hun dat in deze categorie ? ik hoop dat je mij verder kunt helpen. Mvg Henk
Tromp Willem van Urk op maandag, 10 augustus 2020 12:46

Hallo Henk,
Elk stockbureau gaat daar anders mee om. Misschien kun je me in een persoonlijk mailtje aangeven om welke stockbureaus het gaat. Dan kan ik je gericht antwoord geven.
groeten, Tromp Willem

Hallo Henk, Elk stockbureau gaat daar anders mee om. Misschien kun je me in een persoonlijk mailtje aangeven om welke stockbureaus het gaat. Dan kan ik je gericht antwoord geven. groeten, Tromp Willem
Gast - Henk Colijn op zaterdag, 04 juli 2020 22:11

Goedenavond
Wat een heerlijke informatie, daar kan ik wat mee, aanmelden heb ik al gedaan bij IStock, maar wat ik mis, welke metadata moet je invullen, en wat juist niet, bijvoorbeeld, moet je nu wel je eigen naam invullen als fotograaf of juist niet. Ik kan op jouw site deze info niet duidelijk vinden, en ik denk dat het wel belangrijk is dat je bij de eerste foto’s die je instuurt zo veel mogelijk al de juiste info compleet hebt. Misschien heb ik er overheen gelezen, ik hoop dat je mij verder kunt helpen. Alvast bedankt.
Mvg
Henk

Goedenavond Wat een heerlijke informatie, daar kan ik wat mee, aanmelden heb ik al gedaan bij IStock, maar wat ik mis, welke metadata moet je invullen, en wat juist niet, bijvoorbeeld, moet je nu wel je eigen naam invullen als fotograaf of juist niet. Ik kan op jouw site deze info niet duidelijk vinden, en ik denk dat het wel belangrijk is dat je bij de eerste foto’s die je instuurt zo veel mogelijk al de juiste info compleet hebt. Misschien heb ik er overheen gelezen, ik hoop dat je mij verder kunt helpen. Alvast bedankt. Mvg Henk
Tromp Willem van Urk op zondag, 05 juli 2020 12:25

Dag Henk, Bedankt voor je reactie. Voor je nickname (de naam die bij je stockfoto's komt te staan) maakt het niet zoveel uit. Bij sommige stockbureaus heet ik 'kruwt', bij andere heb ik gewoon mijn eigen naam 'twvanurk'.
Je zit bij een stockbureau natuurlijk wel voor altijd vast aan de naam die je kiest. En verder, bij het aanmelden moet je uiteraard wel je complete en correcte NAW gegevens opgeven.
Succes ermee ! Tromp Willem

Dag Henk, Bedankt voor je reactie. Voor je nickname (de naam die bij je stockfoto's komt te staan) maakt het niet zoveel uit. Bij sommige stockbureaus heet ik 'kruwt', bij andere heb ik gewoon mijn eigen naam 'twvanurk'. Je zit bij een stockbureau natuurlijk wel voor altijd vast aan de naam die je kiest. En verder, bij het aanmelden moet je uiteraard wel je complete en correcte NAW gegevens opgeven. Succes ermee ! Tromp Willem
Gast - Martijn Van Aart (website) op maandag, 06 april 2020 12:50

Beste Tromp,
Voor foto's met mensen erin, moet je voor iedere persoon een aparte portretrecht vrijgave invullen?
Ik hoor het graag.
Met vriendelijke groet,
Martijn van Aart

Beste Tromp, Voor foto's met mensen erin, moet je voor iedere persoon een aparte portretrecht vrijgave invullen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Martijn van Aart
Tromp Willem van Urk op maandag, 06 april 2020 13:52

Dag Martijn.
Ja, voor elk herkenbaar persoon moet je een apart modelrelease invullen. Als dat niet mogelijk is kun je de foto nog als editoral foto aanbieden.

Dag Martijn. Ja, voor elk herkenbaar persoon moet je een apart modelrelease invullen. Als dat niet mogelijk is kun je de foto nog als [url=https://www.kruwt.nl/faq/wat-is-editoral-gebruik-van-een-foto]editoral foto[/url] aanbieden.
zondag, 23 juni 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!