Wat is stockfotografie
Hoe werkt dat om je foto's te verkopen. En waar zou ik moeten beginnen ?

Wat is stockfotografie

Geld verdienen met je foto's. Dat kan met stockfotografie. Stockfotografie is het verkopen van foto's via internet. Je biedt daarbij je foto's aan bij een stockbureau. Dat plaatst je foto's in een online database. Die wordt geraadpleegd door klanten op zoek naar een foto. Wordt jouw foto verkocht dan krijg jij je deel van de opbrengst.

Waarom zijn er stockfoto's?

Wereldwijd is er elke dag ontzettend veel beeldmateriaal nodig. Dat zijn illustraties en video's, maar vooral ook heel veel foto's. Die worden gebruikt in kranten, tijdschriften, websites, reclamefolders en ga zo maar door. Bedrijven die veel fotomateriaal gebruiken hebben tegenwoordig vaak geen eigen fotograaf (meer) in dienst. Ze kopen hun beeldmateriaal bij stockbureaus. Voor al die verschillende doelen zijn dus wereldwijd heel veel foto's nodig. En dat is dan de markt van de stockfotografie.

Wat is een stockfoto?

Een van mijn allereerste stockfoto's. Deze heb ik onder meer gebruikt voor mijn toelating bij Shutterstock.
Letterlijk vertaald is een stockfoto een 'foto op voorraad', dus gereed om te worden verkocht. Dat bepaalt meteen het belangrijkste kenmerk van een stockfoto. Een stockfoto dient verkoopwaarde te hebben. Anders gezegd, iemand anders zou jouw (stock)foto moeten willen kopen!
En welke soort foto's zijn dat dan? Om daar achter te komen zou je de bladen in je krantenbak eens moeten doorkijken. Of ga in de boekenwinkel eens bladeren in de tijdschriften die daar te koop liggen. Deze bladen staan vol met foto's en dat zijn vrijwel allemaal stockfoto's. Sommige foto's daarvan zijn speciaal als stockfoto gemaakt. Maar ook de 'gewone' foto's met landschappen, dieren en planten, gebouwen, steden en mensen worden veel gebruikt. Je kan dus verschillende soorten stockfoto´s onderscheiden. De gewone foto die je normaliter ook neemt, maar net zo goed een foto die je specifiek als stockfoto heb gemaakt.
Uiteraard zijn er ook (technische) eisen aan een foto. Maar naar gewoon mooie en goede plaatjes blijkt er altijd vraag te zijn!

Wat brengt stockfotografie op?

Stockfotografie wordt ook wel microstock genoemd. Dat heeft niets te maken met het formaat van de foto, maar veel meer met de vergoeding die er voor betaald wordt. Die is relatief laag. Afhankelijk van de soort verkoop per stockbureau varieert de vergoeding per verkochte foto van 25 dollarcent tot aan enkele dollars. In sommige gevallen kan de vergoeding per foto ook enkele tientallen dollars of zelfs nog meer bedragen. De meeste foto's worden echter voor het lage tarief verkocht.
Bij dergelijk lage bedragen zou je al snel denken dat stockfotografie niet loont. Echter, stocksites worden wel dagelijks wereldwijd door heel veel kopers gebruikt om aan foto's te komen. Alleen Shutterstock verkoopt elke dag al meer dan 250.000 foto's. En een goede stockfoto kan ook vele malen verkocht worden. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot honderden, of zelfs duizenden verkopen per foto.

Groeiende inkomsten stockfotografie.
Ook hoef je per foto slechts eenmaal tijd te investeren in het gereedmaken daarvan en het aanbieden van je foto aan het stockbureau. Daarna gaan je foto's inkomsten genereren. Dat is dan een vast en blijvend inkomen zonder dat je voor die foto's ooit nog werk hoeft te doen.
Bij het groeien van je portfolio stijgt je inkomen ook steeds verder. Afhankelijk van de bereikte omzet en het aantal verkochte foto's wordt de vergoeding per foto steeds hoger.
Het begin gaat langzaam, maar na verloop van tijd gaat stockfotografie daarom steeds meer inkomen opleveren. En dat stijgt dan alleen maar door! Er zijn (professionele) fotografen die er goed van kunnen leven. Dat zal niet iedereen lukken. Maar een leuke bijverdienste is zeker mogelijk.

Hoeveel je verdient hangt grotendeels van jezelf af. Uiteraard speelt de kwaliteit en de 'verkoopwaarde' van je foto's mee. Maar met meer foto's verkoop je gewoon ook meer. Meer verdienen kan dus altijd, maar dan kost het navenant ook meer tijd. Je krijgt dus terug van wat je er in stopt! 
Meer over de opbrengst van stockfotografie kun je lezen in de categorie Verdiensten.

Waarom verkoop ik stockfoto's?

Allereerst omdat ik het gewoon erg leuk vind. En het is ook leerzaam. Door stockfotografie leer je toch steeds kritischer naar de kwaliteit van je eigen foto's te kijken. Als een reviewer een foto afkeurt is dat niet leuk, maar tegelijk ook heel leerzaam. Daar heb ik veel van opgestoken.

Verder is er 'de kick' dat mijn foto's verkocht worden en dat ik ze dus bewust of onbewust op allerlei plaatsen kan tegenkomen. In een aantal blogbijdragen laat ik daarvan een paar leuke voorbeelden zien. Lees bijvoorbeeld maar eens Ik ben in Chili geweest en Een foto van mijn foto.

Productfoto
Ik betrap mezelf er de laatste tijd geregeld op dat ik foto's neem die speciaal als stockfoto bedoeld zijn. Zo ben ik ook voorzichtig begonnen met productfotografie. Maar is dat erg? Integendeel! Voor mij geeft dat juist weer een extra dimensie aan mijn hobby. En zo wordt fotograferen steeds leuker.

En tenslotte levert het dus ook wat op. Maar ik zie (stock)fotografie toch vooral als een hobby. En zo wil ik het ook houden. De tijd die ik er in wil en kan stoppen doe ik met veel plezier. Net zoals het leuk is om daarover op deze website te schrijven. En de ondertussen toch heel aardige bijverdienste is dan mooi meegenomen. Fotograferen is een dure hobby. Maar ik kan mijn uitrusting er nu wel mooi van betalen!

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 18 november 2017

Captcha afbeelding