Meer doen met je foto's

Wat is Stockfotografie. Hoe kan ik mijn foto's verkopen?

Meer doen met je foto's

Hoe kan ik mijn foto's verkopen?

Tien jaar stockfotografie

Dit voorjaar was het alweer tien jaar geleden dat ik begon met stockfotografie. Een periode met veel (foto)plezier en bijzondere en verrassende momenten!
Lees in deze blog een aantal van mijn ervaringen over die tijd. Waarom vind ik stockfotografie zo leuk?
En is het ook iets voor jou? Hierna ook een paar overwegingen om er wel of niet mee te beginnen. En wat kun je met stockfotografie verdienen?
Een stockfoto van tien jaar oud. Deze foto hoort bij de eerste serie waarmee ik bij Shutterstock begon. Toen werd hij redelijk veel verkocht, maar ook nu zie ik deze tulpen zo af en toe nog langskomen!


Waarom maak ik stockfoto's?

Het meest simpele antwoord op deze vraag: omdat het gewoon erg leuk is! Na mijn start met 'gewoon' fotograferen heb ik de stockfoto's ontdekt. Mijn déjà vû daarbij was dat je niet alleen wat verkoopt, maar vooral ook steeds nieuwe onderwerpen ontdekt. Ooit begonnen met de 'standaard' landschappen fotografeer ik nu met veel plezier ook onderwerpen waar ik anders nooit naar omgekeken zou hebben.
Verder blijft het altijd verrassend als je een van je foto's ineens ergens tegen komt.

Ik heb over de leuke kanten van stockfotografie al meerdere blogs op mijn site geschreven. Een paar mooie ervaringen:
- Een foto van mijn foto

- Trefwoorden missers

Mijn aantal foto-onderwerpen is dus gegroeid. Zo kun je je af en toe richten op één specifiek onderwerp. Of je fotografeert de 'toevallige' onderwerpen die altijd en overal aanwezig zijn.

- Fotoshoot voor maken stockfoto's
- Pont de Normandië
- Bruinkoolmijnen Duitsland
- Stockfoto's maak je overal

Verdiensten

Uiteraard zijn de verdiensten mooi meegenomen. Ik heb daarover al vaker geschreven. Dus ook nu het overzicht na tien jaar:
Verdiensten per kwartaal over tien jaar stockfotografie. Bijgewerkt tot en met het eerste kwartaal van 2019.
De verdiensten met stockfotografie zijn minder dan een aantal jaren geleden. De echte piek in de verkopen is voorbij. Maar de laatste jaren hebben mijn verkopen zich toch redelijk gestabiliseerd. Gemiddeld zit ik de laatste jaren maandelijks zo tussen de 600 en 700 dollar!
In deze blog geen verdere vergelijkingen onderling en nadere analyses over trends. Daarvoor verwijs ik naar mijn vorige overzicht Negen jaar stockfotografie. De conclusies daarin zijn vrijwel onveranderd.
Ook heb ik de informatie pagina's van alle stockbureaus geactualiseerd. Daarin staat per bureau een grafiek met de bijgewerkte verdiensten tot en met maart dit jaar.

Wil jij ook beginnen met stockfotografie?

Een vraag die jij je kunt stellen is of je ook met stockfotografie zou willen beginnen? Ik vind het leuk en daarvan heb ik een aantal voorbeelden gegeven. Ook de verdiensten zijn mooi meegenomen. Een goede foto-uitrusting is niet goedkoop, maar die kan ik daarvan toch maar mooi betalen.
Een paar dagen naar Helgoland om Jan-van-genten te fotograferen. Vanuit mijn stockverdiensten een Canon 100-400 mm telelens aangeschaft. Die heb ik op deze trip voor het eerste gebruikt.
Echter, bezint voordat u begint! Stockfotografie is niet alleen maar het fotograferen. Daarna moet je nog meer doen. Vaak moet je foto's nog wat bewerken, je moet titels en trefwoorden bedenken en ze uploaden en aanbieden bij stockbureaus. Dat kost dus tijd!

Maar, als het je hobby is, en daar besteed je graag tijd aan, en je accepteert dat je verdiensten langzaam op gang (kunnen) komen, dan zijn er zeker mogelijkheden! Als je het daarnaast ook nog leuk vindt om zo af en toe je eigen foto's terug te zien, waarom zou je dan geen poging wagen? Gaandeweg merk je dan ook 'ineens' dat je inkomsten toch wel een leuk bedragje beginnen te worden :-). Maar dat kan zomaar een paar jaar kosten. In de grafiek hierboven kun je zien dat het vooral in het begin langzaam kan gaan.
Overigens is het verdienmodel wel erg interessant. Elke foto kost eenmalig tijd maar blijft daarna wel voor altijd inkomsten genereren.

Wil je meer weten over het starten met stockfotografie:

Wat is stockfotografie
Foto's Verkopen
• Hoe werkt dat: foto's verkopen bij een stockbureau
• Heeft starten met stockfotografie nu nog wel zin?

En wil je daadwerkelijk beginnen, op mijn pagina stockbureaus geef ik van elk bureau een beschrijving en de uitleg hoe je daar aan te melden en te beginnen.


Ten slotte

Ik heb in deze blog heel wat links naar pagina's over stockfotografie opgenomen. Maar nu toch nog even 'back to the basics'. Waar het mee begonnen is, en waar het ook over moet blijven gaan, is het plezier in foto's maken. De laatste link is daarom wellicht ook de leukste, mijn foto's.

Ik nodig je uit een aantal van mijn fotogalerijen te bekijken. Ik heb veel plezier in stockfotografie maar ik beweer niet dat ik een goede fotograaf ben. Maar ik wil wel graag bijleren. Ook in elke fotogalerij kun je commentaar geven. Graag ontvang ik jouw commentaar en tips. Alvast bedankt!

Groeten, Tromp Willem
Wierook, oliedruppels en dobbelstenen
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
dinsdag 15 oktober 2019

Captcha afbeelding

Zoeken op kaart

Overzicht Galerijen

Toon kaart

Laatste reacties

Tuinen Noordoostpolder
16 september 2019
Superrrr artikel, er zijn op zich wel een paar punten daar had ook wel over verteld mogen worden, maar voor de rest is i...
Nationale Beeldbank
16 maart 2019
Ik heb intussen toch ook wat beelden verkocht. Dat laatste ben ik met je eens. Soms heb je typisch Nederlands beeld dat ...
Nationale Beeldbank
01 februari 2019
Om het bovenstaande te actualiseren nog het volgende. Ik had ondertussen al verschillende foto's van mij in publicaties ...
Nationale Beeldbank overgenomen door fotobureau Hollandse Hoogte
01 februari 2019
sinds de overname heb ik geen beeld meer geupload bij NBB. Ondanks dat ik wel akkoord ben gegaan met de nieuwe richtlij...
Shutterstock
25 januari 2019
Dag Erik, Bedankt voor de tip. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van het bestaan van offset.com af wist. Ik heb deze ...

Bekijk foto's