Twaalf jaar stockfotografie

Voorjaar 2021, tijd voor mijn jaarlijkse update van mijn verdiensten stockfotografie. Ik ben daar nu sinds maart 2009 twaalf jaar mee bezig. Een mooi rond getal dus.
Laat ik in mijn conclusies ook meteen maar kort en bondig zijn. De inkomsten van stockfotografie lopen de laatste jaren langzaam terug. Maar ondanks dat ik er tegenwoordig toch ook wel wat minder tijd in stop, verdien ik nog altijd een leuk bedrag maand.
Voldoende motivatie om nog even door te gaan. En ik beleef er ook nog altijd veel plezier aan!

Mijn verdiensten na 12 jaar stockfotografie

In de grafiek is sinds de piek in 2015 een gestage afname van inkomsten te zien. Vooral in 2020 was de verdienste gemiddeld zo'n 100 dollar per maand lager. De Corona crisis kan daarvan een oorzaak zijn. Bij minder bedrijvigheid is er ook minder vraag naar beeldmateriaal.
Dus nog maar even wachten hoe zich dat na de Corona crisis hersteld.

Verdiensten Stockfotografie per kwartaal (Cumulatief)
Verdiensten Stockfotografie per kwartaal (per stockbureau)

Ook in de cijfers van de afzonderlijke stockbureaus valt de gemiddelde teruggang te zien. Eén bureau springt er echter duidelijk uit. Mijn verkopen bij Adobe Stock stijgen nog steeds. Vooral de toename in het laatste jaar was spectaculair. Het eerste kwartaal van 2021 was Adobe Stock mijn bestverkopende bureau!
Door de vele lijntjes 'onderin' de grafiek is het niet goed te zien, maar mijn inkomsten van Depositphotos stijgen ook nog steeds. De omzet is daar weliswaar lager, maar ook daar nog steeds een mooie stijgende trend.

Hoe verder ?

Ik beleef nog steeds veel plezier aan stockfotografie, dus voorlopig stop ik er nog zeker niet mee. Wel merk ik dat ik wat minder actief ben in het aanbieden van nieuwe foto's, en wat meer bezig met andere zaken rond stockfotografie. Zo heb ik deze website weer eens een beurt gegeven. Met name de pagina's van alle stockbureaus zijn geactualiseerd.

Ook heb ik al mijn ervaringen over stockfotografie samengevat in het Handboek Stockfotografie. Dat kun je dus downloaden vanaf deze site.
Een belangrijk onderwerp waar ik dat handboek mee begin is de vraag of je – nu nog – wel of niet met stockfotografie zou moeten beginnen!?

Nu nog wel of niet met stockfotografie beginnen?

Zie je stockfotografie als een commercieel verdienmodel waarin je (snel) geld wilt verdienen dan is het antwoord nee! Niet aan beginnen. Bespaar jezelf veel moeite en frustratie.
Maar vind je het leuk om op een andere manier met je foto's bezig te zijn, en heb je er lol in om je eigen foto's op de meest onverwachte momenten en plaatsen terug te zien, dan is het te overwegen om er nog wel mee te beginnen. En al zullen de inkomsten langzaam op gang komen, op een zeker moment heb je toch 'ineens' een leuk bedragje verdiend.

Leuke meevallers 

En stockfotografie geeft je toch altijd nog leuke verrassingen. Twee maanden geleden schreef ik de blog Stockfoto's uit het dakraam. Deze maand had ik daarvan mijn 150e verkoop. Het is dus ook nu nog mogelijk met nieuwe foto's relatief snel een aardige omzet te genereren!
Ik heb deze foto's inmiddels al op meerdere plaatsen teruggezien; bijvoorbeeld hier, hier en hier. Zo blijft stockfotografie verrassend en leuk!

Meer artikelen over dit onderwerp
Blog - Verdiensten 11 jaar stockfotografie
Blog - 10 jaar stockfotografie
Artikelen uit dezelfde categorie: Verdiensten
Maak meer alledaagse foto's
Stockfoto's uit het dakraam
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
woensdag 26 januari 2022

Captcha afbeelding

Op Kruwt.nl beschrijf ik mijn ervaringen met stockfotografie. Je vind er tips en trucs hoe jij ook stockfoto's kan gaan verkopen.
Kruwt.nl is zelf geen stockbureau.

Wat is stockfotografie

Overzicht stockbureaus

Wegwijs worden

Veel gestelde vragen

Zoeken op kaart

Overzicht Galerijen

Toon kaart

Handboek Stockfotografie

Bekijk mijn e-book

Laatste reacties

Geef je foto's een extra laag
15 januari 2022
zo duidelijke taal bedankt Tromp Willem
Herfst in Sauerland
18 november 2021
Idd Tromp-Willem. Mooie herfstplaatjes verkopen zelden. Teveel concurrentie.
Wat is stockfotografie
30 september 2021
Hallo Anneke, Goede vraag! Hoe een foto gebruikt mag worden hangt af van de licentie waaronder hij bij een stockbureau v...
Wat is stockfotografie
29 september 2021
Tromp Willem, ik heb een vraagje mbt verkoop. Wanneer iemand een foto koopt, mag die deze dan eindeloos gebruiken? Of zi...
Software programma's voor stockfotografie
28 september 2021
Hoi Anneke, Leuk hoor! En laat het maar weten of je nog vragen hebt of als ik nog ergens mee kan helpen. groeten,Tromp W...

Bekijk foto's

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !